ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Доступ до Палиці

12.07.2017, 10:45
Мая Голуб
Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця

Ім’я політика Ігоря Палиці часто з’являється у ЗМІ, адже він займає посаду голови Волинської облради. Попри публічність та численні публікації про очільника ради, є журналісти, які заявляють про недостатню його відкритість.

Конституція України гарантує кожному громадянину право вільно збирати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію – усно, письмово, або в інший спосіб – на свій вибір. Але, як показує практика, в Україні іноді трапляються ситуації, коли інформацію влада не надає. Щоб це не стало системним явищем, журналісти повинні боротися за свободу слова, вони в інтересах суспільства збирають інформацію, а влада підзвітна громаді.

Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця у коментарі представниці Інституту масової інформації у Волинській області сказав, що вважає себе відкритим до журналістів на 100%. Очільник облради додав, що на прес-конференціях відповідає на всі запитання. Але наразі не всі журналісти поділяють думку політика щодо його відкритості.

Про свою відкритість він сказав наприкінці цієї весни, коли журналістки з кількох ЗМІ прийшли запитати Ігоря Палицю про плани щодо проведення зустрічей з пресою.

Нагадаю, журналістки Аріна Крапка, Василина Боруцька, Марія Доманська та авторка цих рядків 26 травня чекали Ігоря Палицю в коридорі перед сесією облради, щоб отримати відповідь на питання «Коли будуть проводитись прес-конференції?». До політика є чимало запитань, однак з часу поставленого запитання політику прес-конференції так і не було.

Ігор Палиця та журналістка Аріна Крапка. Фото з сайту ВолиньPost.

Коли журналістка «Громадського радіо» Аріна Крапка запитала главу облради, чому він не проводить конференції та коли будуть, він відповів: «Подавайте в суд, хай суд зобов`яже. Ви ж любите в суд подавати». І додав: «Я коли спілкуюся з журналістами, у них закінчуються всі питання рівно через 15 хвилин, що на прямих ефірах, що на прес-конференціях». Втім, якщо політик вважає, що за 15 хвилин у журналістів закінчаться запитання, то чому не проведе прес-конференцію найближчим часом?

Аріна Крапка пропонувала Ігорю Палиці перед залою, де відбувається сесія облради, щоб він раз на місяць проводив прес-конференції, що продемонструвало би відкритість політика до преси. Однак на почуте журналістка була названа «дєвочкою», після чого Палиця нас залишив.

Медіа-юрист Інституту масової інформації Максим Ратушний. Фото з сайту "Громадського радіо"

Медіа-юрист Інституту масової інформації Максим Ратушний зазначив, що у Законі України «Про місцеве самоврядування» є інформація щодо загального забезпечення головою обласної ради гласності у роботі ради та її органів, обговорення громадянами проектів рішень ради, важливих питань місцевого значення, вивчення громадської думки, оприлюднення рішень ради.

А також щодо звітування голови перед радою раз на рік, у тому числі про виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», здійснення державної регуляторної політики відповідно виконавчим апаратом районної, обласної ради, районної у місті ради, а на вимогу не менш як третини депутатів – у визначений радою термін. Щодо проведення періодичних прес-конференцій у законі не зазначено нічого.

Боротьба за доступ до інформації, де фігурує Ігор Палиця

Відтоді, коли Ігор Палиця займає посаду голови Волинської облради, траплялися ситуації, коли журналістів не пропускали в приміщення, або ж не надавали інформацію на запити.

У липні 2016 року у Луцьку журналістку інтернет-видання «Волинське агентство розслідувань» Василину Боруцьку та головну редакторку видання «Відомості.UA» Галину Федоренко люди в цивільному не пускали в сесійну залу Волинської обласної ради. Тоді Боруцька писала заяву в поліцію щодо перешкоджання її діяльності. Згодом поліція закрила кримінальне провадження щодо інциденту у зв’язку з відсутністю ознак кримінального порушення. У листопаді 2016 року у Луцьку на засідання контрольної тимчасової комісії обласної ради не пропускали журналістів та громадськість.

Юрій Горбач в суді. Фото авторки

У квітні 2017 року журналіст ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань» Юрій Горбач подав до суду на Волинську обласну раду, бо там відмовилися надавати інформацію про те, як голова облради Ігор Палиця відвідує своє робоче місце.

Під час засідання суддя Оксана Андрусенко запитувала журналіста, чому він подав запит як громадянин України, а не як журналіст. Юрій Горбач пояснив, що це не має значення. А є різниця між звичайним журналістом та громадянином, якщо людина просить інформацію? Чи комусь мають надати більше інформації? Звісно, що ні.

Цікаво, що у Волинській обласній державній адміністрації надали вичерпну інформацію на аналогічний запит Горбача щодо відвідування робочого місця головою ОДА Володимиром Гунчиком. Отже, Волинська ОДА вважає таку інформацію відкритою, а у облраді ні. У травні цього року журналіст програв суд у справі про те, як відвідує роботу Ігор Палиця.

Як пише портал «Четверта влада», у постанові суду було зазначено:

«Суд вважає, що дана інформація не має ознак публічної інформації, оскільки запитувані відомості є предметом, що виник у зв’язку із здійсненням трудових відносин між відповідачем та його посадовою особою, і має внутрішньовідомчий характер. З аналізу норм Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Закону України «Про доступ до публічної інформації» вбачається, що запитувані позивачем відомості не належать до інформації, що була отримана чи створена в процесі виконання Волинською обласною радою повноважень, визначених законодавством».

Журналістка Аріна Крапка в суді. Фото авторки

Журналістка «Громадського радіо» Аріна Крапка намагалась дізнатись про звіти про надходження та витрати коштів благодійного фонду «Тільки разом» з 2014 року до сьогодні. Засновником фонду є все той же Ігор Палиця. Однак у фонді інформацію не надали. Тому вона у травні 2017 року подала судовий позов до Волинського окружного адміністративного суду на благодійний фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» через ненадання інформації на запит. Журналістка просила суд визнати протиправними дії розпорядника інформації. У фонді послалися на те, що не є розпорядниками цієї інформації.

27 червня журналістка програла суд. Вона розповіла, що подаватиме в апеляцію.

У той же день на сайті «Волинські новини», на котрий, за інформацією ресурсу Medialab.online, має вплив Ігор Палиця, з`явилась новина із заголовком «Суд відмовив луцькій журналістці в отриманні неіснуючого документу».

Журналістка Наталка Пахайчук. Фото з Facebook

Коли Палиця був нардепом, журналістка Наталка Пахайчук хотіла записати з ним інтерв’ю. Але їй не вдалося. Як вона описала у блозі на сайті «ВолиньPost», політик після того, як побачив перелік питань, сказав «Не задавайте мені більше ніяких питань!». Зрозуміло, що не всі питання були для нього «зручні».

Думки незалежних журналістів про політика Ігоря Палицю

Журналіст Юрій Горбач. Фото надане авторці

На думку журналіста ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань» Юрія Горбача, Ігор Палиця один з найнепублічніших і закритих для журналістів голів Волинської облради в останні роки.

«Його (Ігоря Палицю – авт.) рідко можна побачити на публічних заходах, фактично доступний і відкритий до питань журналістів він лише на сесіях. У міжсесійний період він відкритий лише для обмеженого кола працівників ЗМІ. Можу помилятися, але прес-конференції з його участю про діяльність облради за ці майже два роки можна порахувати на пальцях однієї руки», - зазначив він.

Журналістка "Громадського радіо", "Четвертої влади" Аріна Крапка. Фото з Facebook

Аріна Крапка розповіла, що чимало політиків, посадових осіб зараз не є відкритими до журналістів. На її думку, Ігор Палиця теж.

«З Ігорем Палицею можна поспілкуватися лише після сесій облради і то не завжди. А потрапити до нього в кабінет за коментарем взагалі щось нереальне. Коли особисто звертаюсь до прес-служби облради за коментарем, то говорять, щоб писала запит. А натомість у відповіді на запит зазвичай Ігор Палиця теж не відповідає на питання. Присилають відписку, що облрада не володіє запитуваною інформацією», - сказала Аріна Крапка.

«Щодо комунікації з журналістами ви можете зробити висновок із відео, де він сказав, що йому нецікаво спілкуватися з журналістами. Це в принципі все і пояснює. Однак мені як людині теж багато чого може бути нецікаво, але як журналістка повинна приходити і спілкуватися з чиновниками і т.д. І він, як посадова особа, голова облради зобов’язаний, як мінімум давати відкриті прес-конференції», - додала вона.

Журналістка на прес-конференції запитала б Ігоря Палицю про перебування громадського формування «Варта порядку» у стінах облради, про діяльність КП «Волиньприродоресурс» та як на цьому підприємстві збираються видобувати бурштин?

За інформацією сайту «Наші гроші», Генеральна прокуратура підозрює посадовців Державної служби геології та надр у зловживанні службовим становищем при видачі комунальному підприємству «Волиньприродрусерс» спецдозволів на видобуток бурштину в Волинській області. Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» засновано Волинською облрадою в квітні 2016 року. Одним з ініціаторів створення підприємства був голова облради Ігор Палиця, один з топ-менеджерів групи «Приват» і «Укрнафти».

Крім того, Крапка запитала б про благодійний фонд «Тільки разом», чи Ігор Палиця кінцевий бенефеціар? Також попросила б коректні звіти про діяльність благодійного фонду, що зараз вимагає через суд.

Ігор Палиця займав посаду голови Одеської ОДА до 30 травня 2015 року. Однак не лише це пов’язує Ігоря Палицю з Одесою.

Як пише «Четверта влада» із посиланням на «Хроніки Любарта», політик розповів про те, що його бабуся звідти родом.

«Моя бабця народилася в Одесі на Арнаутській. В евакуацію поїхала в Казахстан, а після цього повернулася уже на Волинь, у Луцьк, і там народився я. Тому Одеса для мене - це друга половина мене», - говорив він.

Журналістка-розслідувачка Олена Васіна з Одеси. Фото з Facebook

Редакторка Центру публічних розслідувань з Одеси Олена Васіна вважає, що Ігор Палиця на посаді голови Одеської ОДА був відносно відкритий. Проводилися брифінги, прес-конференції. З її слів, більшість питань вирішувалося з журналістами через його радницю Зою Казанжи.

«На питання, якщо вдавалося поставити, – відповідав. Та тут треба мати на увазі велику кількість ЗМІ та активістів, які хотіли поставити питання, тобто все вже залежало від особистої спритності», - зазначила Олена Васіна.

Резонансних перешкоджань щодо журналістської діяльності в часи Ігоря Палиці у Одеській ОДА не було.

Розслідувачка пригадує, що неодноразово бачила особисту охорону Ігоря Палиці, але це були кілька міцних хлопців.

**** Працівників ЗМІ називають «четвертою владою», але вони відіграють часто першу роль, показуючи суспільству правду такою, якою є.

Журналісти Волині з нетерпінням чекають проведення прес-конференції голови Волинської облради Ігоря Палиці, щоб мати можливість поставити запитання та отримати на них відповіді.

Мая Голуб, регіональна представниця ІМІ у Волинській області, для "Четвертої влади"

Матеріал підготовано в рамках Українського медійного проекту (У-Медіа), що виконується міжнародною неурядовою організацією «Інтерньюс» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Liked the article?
Help us be even more cool!