ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Достовірність інформації. Чи ідентифіковані джерела інформації в новинах кропивницьких ЗМІ?

Перша п’ятірка найбільш відвідуваних новинних сайтів Кіровоградської області мають недопрацювання в частині ідентифікації власних джерел інформації. Такий висновок можна зробити проаналізувавши «інформаторів» в матеріалах топових онлайн-видань Кіровоградщини. Як показують результати дослідження, мова не йде про відверте маніпулювання чи приховування даних, а, скоріше, про неуважність журналістів, а інколи просто лінь.

Моніторинг проводився в рамках вивчення Інститутом Масової Інформації якості джерел інформації у 10 областях України. Задля виявлення відповідних тенденцій, починаючи з 4 червня було проаналізовано по 100 новин 5 топових онлайн-ЗМІ області.

Досить несподівано верхівку антирейтингу, за показником відсутності указання на джерело походження даних, зайняв новинний портал «Гречка». Сайт, котрий видає чи не найбільшу кількість новин за день, 5 разів взагалі не вказав джерело інформації. З одного боку, досить незначний показник, з іншого - він найвищий серед колег-конкурентів н.

Ще двічі журналісти використовували у своїх новинних матеріалах інформацію від анонімів. Досить непроста ситуація й з сумнівними джерелами, або ж такими, які важко чи неможливо ідентифікувати. В перших ста новинах червня таких виявилось вісім.

Іншим «переможцем», однак вже за кількістю сумнівних джерел, стало видання «Точка доступу». Від обраних для аналізу сотні новин 14,55% джерел інформації виявились сумнівними. Це і посилання на фейсбук-сторінки не завше відомих та надійних у донесенні інформації людей, і видання-одноденки чи невідомі широкому загалу іноземні ЗМІ. З іншого боку, видання, яке одне з небагатьох долучає до власної стрічки новин не лише локальні, а й всеукраїнські чи міжнародні новини, взагалі не використовує анонімні джерела. Принаймні в текстах посилання на таких «очевидців», «свідків події» чи «стурбованих мешканців» знайдено не було.

«Перша електронна газета», яка завше позиціонувала себе як онлайн-видання з газетним підходом до викладки новин, працює з джерелами якщо не найкраще, то найбільше точно. Чверть новинних матеріалів цього ЗМІ мають не одне джерело інформації, а два чи навіть більше, що, звісно, підвищує довіру до викладеного тексту та дає свої дивіденди у вигляді постійної читацької аудиторії у понад 3 тисяч осіб. Однак і тут не обійшлось без проблем – 14 % сумнівних джерел та 5 інформаторів-анонімів. Показники, звісно, не критичні, однак задуматись та зробити висновки варто.

Новачки медіаринку Кіровоградщини – «CBN (Центральноукраїнське бюро новин)» та «Без купюр» продемонструвала результати, які загалом не вибиваються із загальних показників топових видань області. Так, «CBN» досить активно працює з сумнівними джерелами – 12,7 % зі 100 новин, а от «Без купюр» демонструє готовність подавати читачам дані отримані від анонімів: таких текстів було, мінімум, чотири зі 100.

Загалом показники, у порівнянні з іншими областями, є досить непоганими. У дечому ми гірші, в дечому кращі. Однак є особливість, яку, нажаль, неможливо ігнорувати та списувати на загальноукраїнські тенденції. Однією з  найбільших проблем в частині ідентифікації та достовірності джерел інформації обласних ЗМІ є відсутність посилань на першоджерела. Звісно, мова не йде про суто власні матеріали, де журналісти особисто від А до Я готують текст та шукають необхідні коментарі. Найкраще це видно по так званим «рерайтам» - текстам переписаним з прес-релізів, анонсів, а то й просто новин інших видань. І якщо відсутність гіперлінку в запозичених у інших ЗМІ матеріалах вважається моветоном та одразу отримує негативні коментарі у внутрішній журналістській спільноті, то офіційні сторінки різноманітних управлінь, відомств, департаментів та адміністрацій зачасту не лінкуються, хоча загалом мали б. Адже погодьтесь, фраза «повідомили в РДА» сприймається дещо надійніше, якщо є можливість прямого переходу на сайт даної райдержадміністрації.

Є певні нюанси й у висвітленні подій, що стосуються АТОвців, яких в нашій області чимало. Особливо це стосується новин, пов’язаних з кропивницькими «кіборгами» - військовослужбовцями, які до сьогодні ведуть активні дії на сході нашої країни та «світити» обличчя чи навіть імена яких є недопустимим недбальством. Тим не менш деякі події з власного професійного життя – як-то нагородження державними відзнаками, спортивні змагання чи виїзди на тактичні навчання, журналісти навчились подавати максимально обережно.

Даний матеріал підготовлено в рамках проекту «Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ», що реалізується ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Інформація та погляди, висловлені в даному матеріалі, належать автору та не обов'язково відображають офіційну думку Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Liked the article?
Help us be even more cool!