ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Додумана «реальність» та мова ворожнечі у волинських медіа

30.08.2018, 14:30
Мая Голуб

Журналісти не повинні використовувати мову ворожнечі у своїх новинах, бездумно копіювати пости з соціальних мереж без додавання нової інформації. У медіа мають бути факти в новинах та журналісти повинні посилатися на достовірні джерела інформації.

Надмірна емоційність журналістська в новинах, упереджене ставлення в текстах до громадян іншої національності – це очевидне порушення  професійних стандартів.

Чергова хвиля моніторингу від Інституту масової інформації показала, що волинські інтернет-сайти в більшості випадків подають у новинах суто факти без домислів, але без порушень не обійшлося. Траплялися випадки, коли на медіаресурсах була неперевірена інформація та ще й з додуманою «реальністю».

500 новин п'яти найвідвідуваніших сайтів Луцька щодо наявності маніпуляцій, емоцій та оціночних суджень промоніторено з 6 по 16 серпня.

Аналізувалися «Волинські новини», «ВолиньPost», «Волинь24», «Район. Луцьк», «Перший».

З усіх проаналізованих новин загалом виявлено 22 з наявністю емоційних слів та оціночних суджень. Зокрема, по 6 на сайтах «Волинські новини» та «Район. Луцьк»,  4 – «ВолиньPost», по 3 – «Волинь.24», «Перший».

Аналізувалися лише новини. Аналітичні статті, спортивні репортажі, звіти, інтерв’ю, розслідування, відеосюжети, анонси, блоги тощо не були включені в аналіз.

Коли мова ворожнечі з соцмереж переходить у медіа

Все, що є в соцмережі Facebook, може потрапити в новини, якщо інформація опублікована публічно. Але чи все із соцмереж має ставати новинами? Надмірна емоційна лексика з постів у Facebook часто передає мову ворожнечі до інших, інформація не завжди є достовірною.

На сайті «Волинь.24» одразу привертає увагу новина із заголовком: «"Ми задихаємось", – ківерчани скаржаться на ромів, які палять пластик у центрі міста. ВІДЕО».

Далі  в тексті йдеться про те, що «у центрі Ківерець роми "труять" місцевих жителів їдким димом від горілого пластику». Про це на фейсбук-сторінці Ківерцівського районного інформаційного порталу написала одна з користувачок. Далі в дописі йдеться:

«Табір циган в центрі міста Ківерці постійно палить пластик та інший непотріб – ми задихаємось... SOS! Підкажіть ідею, що робити?» – йдеться у дописі.

У коментарях користувачі соцмережі стверджують, що вплинути на нахабних ромів не можуть ні поліція, ні міська рада.

А де коментарі поліції? На відео видно, як хлопець щось палить. Також зазначено «нахабні роми», але не всі вони такі.

Таку ж новину з посту на Facebook опублікував і «ВолиньPost» із заголовком «У центрі Ківерець роми палять сміття». Під цією новиною є й коментарі із закликами до агресії.

Кожна людська смерть – це трагедія. На сайті «Волинь.Post» є новина «В Україні за минулу добу втопилось 5 дітей».

Спочатку в новині йдеться: «21 людина загинула на водоймах країни впродовж минулої доби. Найбільше прикро, що серед потонулих – п'ятеро дітей». Діти є більш уразливою категорією, тому до них більш емоційне та відповідальне ставлення. Але такі емоції недоречні в новинах. Тобто краще журналістам не виокремлювати, що когось більше шкода.

Емоційною є новина із заголовком «На Волині водій маршрутки висадив дитину з інвалідністю» на сайті «Волинські новини».

Журналісти коректно написали «з інвалідністю». Але не зрозуміло, чому водій висадив хлопчика з маршрутки, бо суто передруковано емоційний пост із фейсбуку і немає додаткових коментарів. Про це інформацію також передрукували сайти «Волинь24», «Перший», «ВолиньPost».

Також на волинських сайтах трапляються випадки мови ворожнечі.

Наприклад, у «Волинських новинах» є новина з назвою «На Волині викрили азербайджанця з підробленими документами». Очевидно, що в заголовку можна й не згадувати національність, адже з підробленими документами міг їхати будь-хто.

Привертає увагу заголовок «Над проблемою вивезення сміття з Привокзального «працюють лише мухи» на сайті «Район. Луцьк».

У новині посилаються на лучанина, який скаржиться на проблему щодо невивезення сміття на Привокзальному районі. Але хотілося б дізнатися більше й почути думку тих, хто відповідає за своєчасне вивезення сміття, зокрема скільки часу не вивозять сміття звідти та в чому проблема?

Також  на цьому сайті є новина із заголовком «На Стрілецькій з третього поверху вискочив чоловік».

Далі в тексті йдеться: «Чоловік віком орієнтовно 40-50 років вирішив вкоротити собі віку і вискочив з висоти третього поверху близько 21:00 7 серпня. Про це повідомляє власкор Район.Луцьк».

Звідки інформація, що чоловік вирішив вистрибнути з вікна, а не випадково випав, невідомо. Також немає коментаря поліції чи медиків.

Маніпулятивним є заголовок «Тимошенко визнали найкращим українським прем'єром» на сайті «Перший». У новині вказується, що опитування проведено телеканалом ZIK. Але в заголовку цього немає.

У Польщі є термін «dziennikarstwo  smartfonowe». Це означає, що всі новини журналіст пише й створює за допомогою телефона (смартфона), без комп'ютера.

Можливо, в Україні скоро з’явиться термін «фейсбучна журналістика». Але хотілося б, щоб журналісти використовували cоцмережі з користю для себе та читачів.

Й головне, дотримувалися журналістської етики. Після прочитання цікавого посту в соцмережі зверталися за додатковими коментарями, а не копіювали пости та додумували свою реальність.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ», що реалізується ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Liked the article?
Help us be even more cool!