ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ ПАМ’ЯТІ: тернопільські інтернет-ЗМІ — про суспільно значущі дати

У першій декаді травня Інститут масової інформації проводив моніторинг місцевих інтернет-ЗМІ на предмет висвітлення ними суспільно значущих дат: Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Прослідкувавши за публікаціями тернопільських інтернет-видань за період з 8 по 10 травня, можна зробити висновок, що на Тернопільщині День пам’яті переміг День перемоги: більшість матеріалів локальних ЗМІ зосереджувалися саме на питаннях пам’яті і примирення. Що може свідчити про відхід від радянсько-російських традицій відзначення цих дат і формування нових традицій — наприклад, вшанування героїв та жертв не лише Другої світової, але й новітньої російсько-української війни.

Усього за період моніторингу в десяти місцевих інтернет-виданнях, що аналізувалися: «Галас», «Доба», «Погляд», «Реально», «Теньюз», «Терен», «Терноград», «Тернополяни»0352, «20 хвилин», було опубліковано 51 матеріал, пов’язаний із вшануванням Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Найбільше — по вісім — публікацій з’явилося у виданнях «Терен», «Теньюз» і «0352»; найменше (три публікації) — у «Галасі», «Добі», «Погляді» і «Тернограді»; у виданнях «Тернополяни», «20 хвилин» та «Реально» було відповідно шість, п’ять і чотири таких матеріали. Загалом понад половину (27 публікацій) — це авторські журналістські матеріали, 24 матеріали офіційного характеру — зазвичай передруки повідомлень пресових служб державних і муніципальних органів влади, привітання і заяви місцевих чиновників та представників окремих політичних сил (принаймні дві таких публікації мали ознаки замовності).

Пам’ять у спогадах

Частину публікацій, що з’явилися на сторінках тернопільських інтернет-ЗМІ тими днями, можна згрупувати під назвою «Спогади». У них тернополяни згадують про своїх рідних, які брали участь у Другій світовій війні, або ж там подано розповіді самих учасників війни. У п’яти інтернет-виданнях (з десяти) ми налічили сім таких матеріалів, зокрема: «У день Перемоги ми падали на землю, плакали і цілували її. Дівчата кричали: «Мама! Я жива!»«94-річний ветеран з Тернопільщини розповів про життя на війні»«Все, що залишилось від діда, — це три пожовклих фото і один лист», «Як воювали діди тернополян: Василя Зелінку поранили в 44-му під час Будапештської операції. Добу він пролежав в снігу», «Пройшов шлях від отого шматка “гарматного м’яса” до “гвардії сержанта”, — Сергій Притула розповів про свого діда».

Офіційне та неформальне вшанування

У попередній групі публікацій ішлося про особистий вияв шани до ветеранів, але відбувалося на Тернопільщині й чимало масових публічних заходів, присвячених Дню пам’яті, й інформація про це знайшла відображення на шпальтах місцевих інтернет-медіа. Повідомляли про вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій на меморіалах у ТернополіШумськуКременці та Білій.

У двох публікаціях видання «Терен» ішлося про виготовлення різними групами дітей та юнаків у Бережанах і Тернополі маків на знак пам’яті про загиблих у Другій світовій війні.

Від героїв минувшини до сучасних героїв

За повідомленням «Погляду», представники різних християнських конфесій Тернополя провели заупокійну панахиду за всіма воїнами, які віддали своє життя, захищаючи українську землю, і невинним жертвами Другої світової війни, ішлося в публікації також про засудження священиками комуністичної ідеології.

Неодноразово згадували місцеві медіа в матеріалах про День пам’яті не лише загиблих у Другій світовій війні, але й українських воїнів та мирні жертви нинішньої російсько-української війни. Зокрема, про це йшлося в матеріалі видання «Доба»: «Без політики, з портретами Героїв і шевронами: в Тернополі відбудеться піша хода пам’яті cучасних захисників України».

«Парковий консенсус»

Широко висвітлювали місцеві інтернет-видання презентацію робочою групою і представниками міської ради планів щодо реконструкції Старого парку (Парку слави). Один із аспектів реконструкції, зокрема, передбачає чіткіше зонування парку: наразі планується, що там буде дві меморіальні зони, одна з яких буде присвячена пам’яті загиблих у Другій Світовій війні, а інша — звитязі українських героїв усіх часів, й зокрема новітньої російсько-української війни. Також буде третя — відпочинкова зона. Про ці та інші плани, пов’язані з реконструкцією Старого парку, писали всі, без винятку, інтернет-видання, про це було щонайменше десять публікацій.

Без провокацій і з недоскандалом

Оскільки 9 травня нерідко відбувалися різні провокації, сутички між представниками політичних сил, що мають контроверсійні погляди, деякі видання приділили увагу питанню запобігання таким випадкам. Про це, зокрема, писали 0352, «20 хвилин» і «Реально». Про заборону публічної демонстрації символіки комуністичного тоталітарного режиму і націонал-соціалістичної (нацистської) символіки повідомляло видання «ТеНьюз» у матеріалі «За носіння георгіївської стрічки можна "загриміти" у в’язницю».

Хоча абсолютна більшість публікацій у ЗМІ мали примирливу тональність, трапився й один матеріал протилежного характеру. Це був передрук зі всеукраїнського сайту кількох провокативних коментарів із соціальних мереж під назвою «"Х** їм, а не примирення": московський піп назвав воїнів УПА "бойовиками", а націоналізм — "трагедією". Зауважимо, що й назва цього матеріалу досить маніпулятивна: насправді ж бо священик не говорив тих слів, які йому, наче пряма мова, приписано в заголовку. Сумнівної вартості зміст і заголовок публікації спровокували чимало такої ж якості коментарів до неї.

Любомир Крупницький, регіональний представник ІМІ в Тернопільській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!