ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

День Перемоги на Чернігівщині онлайн: репортажі, спогади та майже без піару та «джинси»

27.05.2019, 16:25
Павло Пущенко

День Перемоги Чернігівські онлайн-медіа висвітлювали традиційними репортажами з місць урочистих заходів за участю чиновників, розповідали про тематичні події та виставки та робили сюжети зі свідками війни. З контенту медіа видно, що  політики області вже не намагаються в обов’язковому порядку привітати виборців з нагоди 9 травня.

Такі результати моніторингу, що здійснювався регіональним представником Інституту масової інформації на Чернігівщині.

Дослідженням було охоплено десять  видань: Город.cnЧелайн,Високий Вал Svoboda.fm, Події і коментарі0462.ua , Чернігівський монітор,  Час Чернігівський,  Мій НіжинСусіди. Моніторинг проводився з 8 по 10 травня. Його завданням було з’ясувати, як онлайн-видання області   висвітлювали тему Дня Перемоги.

Перш за все, слід відзначити, що чернігівські онлайн-ЗМІ чітко розмежовували заходи, присвячені 8 травня – Дню пам’яті та примирення і 9 травня - Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Це було пов’язано з офіційним розмежуванням органами влади цих дат.

Загалом на воєнну тематику на сайтах області було розміщено 60 матеріалів.  Традиційно чернігівські сайти друкували як свій контент, так і передрук офіційних повідомлень влади про урочистості і розміщували на своїх сторінках сюжети місцевих телеканалів – «Дитинець»«Новий Чернігів»«UA: Чернігів».   Зафіксовано було лише один матеріал з ознаками “джинси”.

На першому  місці за кількістю контенту  з висвітлення заходів в Чернігові тематики війни є  портал Город.CN. - 18 матеріалів ( це 30 % від загальної кількості).  Щоправда, видання обмежувалося, в основному, передрукомсюжетів місцевих телеканалів та  короткою інформацією про офіційні заходи та фоторепортажем з місця подій.

У той же час, найбільше свого власного  контенту про 8 і 9 травня спродукувало видання Челайн – 11 матеріалів (18 відсотків від усіх публікацій на тему війни ) на різноманітну тематику – від висвітлення офіційних заходів покладання квітів  в режимі реального часу (онлайн трансляція) до вивчення відношення  чернігівців до тих подій та  спогадів живих   свідків  Другої світової війни.

“Челайн” також стало єдиним онлайн виданням області, яке розмістило матеріал із ознаками джинси на тему війни. Це публікація «Ми пам’ятаємо: нескінченна війна, героїзм на фронті та віддане кохання (Відео)»,  в якій секретар Чернігівської міської ради Максим Черненок з партії «Наш край»  розповідає про свого діда – учасника війни. Зауважимо, видання «Челайн» у Чернігові  пов’язують з партією «Наш край».

Відзначимо, що більшість  чернігівських політиків цього року не намагалися «піаритися» в місцевих сайтах з апелюванням до теми Другою світової війни.  Єдиним, хто розмістив привітання з Днем Перемоги на сайті «Високий Вал» став народний депутат від ВО «Батьківщина» Валерій Дубіль. У свою чергу, це видання пов’язують із самим депутатаом  та партією «Батьківщина» на Чернігівщині (одним з засновників сайту є юристнардепа).

Оригінальні  і небанальні матеріали з нагоди відзначення 8 і 9 травня подало  міжрайонне видання «Сусіди». Окрім традиційних репортажів з заходів покладання квітів та промов місцевих районних чиновників, журналісти зробили репортаж про відзначення в селах області, розказали про дискусію в громаді, куди переносити братські могили в з районного центру Корюківка.  А також підготували  тест для читачів, з якого вони  змогли перевірити свої знання з історії війни на території  Корюківського та Менського районів Чернігівської області.

Сайт svoboda.fm запропонував своїм читачам радіоінтерв’ю з гостем  програми "Вечеря на Свободі" - істориком,   Ігорем Кондратьєвим. Під час ефіру говорили про дні пам`яті і примирення, про перемогу людства над нацизмом і про еволюцію сприйняття цієї дати українським суспільством.

У той же час,  низка видань обмежилися лише  передруком офіційних повідомлень органів влади про  відзначення 8 та 9 травня: Чернігівський монітор (7 публікацій),  Час Чернігівський (2),  Мій Ніжин (2),  «Події і коментарі» (2)

А от місцевий сайт 0462.ua взагалі оминув увагою тему 9 травня, не розмістивши в аналізований період  жодного матеріалу.

Павло Пущенко , регіональний представник ІМІ у Чернігівській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!