ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

День пам’яті та «недокомунізоване» 9 травня в Житомирі

Для посадовців та ЗМІ День перемоги на Житомирщині залишається пріоритетнішим за День пам’яті. На такий висновок наштовхують цьогорічні публікації в житомирських інтернет-виданнях з 8 по 10 травня.

У моніторингу Інституту масової інформації було проаналізовано матеріали десяти місцевих інтернет-видань: «Житомир.Інфо», «Житомир.Онлайн», «Вголос.zt», «Житомир.Тудей», «Журнал Житомира», «20 хвилин.Житомир», «Житомир.Life», «Фреш.Ньюз», «1.zt.ua»  і «Рупор Житомира». Моніторинг експерти ІМІ провели протягом 8–10 травня. Мета дослідження – з’ясувати тональність випущених матеріалів щодо святкування Дня перемоги, наявність серед них «паркету» та джинси.

Загалом з 8 по 10 травня у перелічених виданнях вийшло 45 публікацій про вшанування Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. З них основна частина, 25 матеріалів, належали до авторських. На привітання припало 12 статей, решта – реклама, тобто джинса.

Найбільше, 13 публікацій (майже 29 % загальної кількості), з’явилось у виданні «Житомир.Інфо». Найменше, лише по одній, – у «Вголос.zt» та «Фреш.Ньюз».

Заспокоївшись довкола підсумків президентських виборів, місцеві видання з надто великим завзяттям взялися висвітлювати тему Дня примирення. Про заходи 8 травня знаходимо переважно передрук статті «Житомиряни вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війні біля Монументу Слави» із сайту облдержадміністрації. Більшість інтернет-видань, зокрема «Рупор Житомира», «Житомир.Life», «Журнал Житомира» та «Житомир.Тудей», повністю скопіювали із сайту як назву, так і увесь текст. З незначними правками цей самий матеріал з’явився на сайті «1.zt.ua».

Оригінальний фоторепортаж та розгорнутий текст «Біля монумента Слави хвилиною мовчання, молитвою і квітами житомиряни вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війні» про мітинг-реквієм знаходимо лише на сайті «Житомир.Інфо». Згодом інтернет-ресурс оперативно опублікував ще два матеріали «На виконкомі депутат обурювався заходом біля монумента Слави та робив прогнози на події у Житомирі 9 травня» та «"Побєдобєсіє", "п’ята колона", "полювання на відьом": на виконкомі обговорювали заходи на 9 травня в Житомирі». У репортажі про засідання виконавчого комітету наводилася критика депутата міськради щодо відсутності посадовців на мітингу-реквіємі 8 травня та звинувачення стосовно погодження міськвиконкомом заходів до Дня перемоги. Статтю та відео про засідання виконкому оприлюднив сайт «Житомир.Life». В авторському матеріалі «У Житомирі відзначили День пам’яті та примирення» журналісти «20 хвилин.Житомир» навіть не згадали про офіційні заходи. Вся стаття присвячена виключно концерту та привітанням від керівника благодійного фонду.

Куди більш активніше та строкатіше медіа висвітлювали День перемоги. Починаючи із самого ранку журналісти спостерігали за подіями, які відбуваються на площі Перемоги. Детально описували та вели стрім, як збираються учасники акції «Безсмертний полк» та патріотично налаштовані громадяни журналісти «Житомир.Інфо». Інтернет-сайт вів пряму відеотрансляцію «Житомирський майдан Перемоги перед ходою 9 травня» та виклав великий фоторепортаж з місця подій. Відео про вилучення в однієї з учасниць заходу комуністичної символіки опублікував «Житомир.Life».

За деякий час поліція вилучила листівки про 9 травня у активістів націоналістичної організації "С-14", одного з них затримала. Також «Житомир.Life» розмістив статтю та відео про конфлікт між представником «Безсмертного полку» та націоналістами – «Піша хода до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні: перші конфлікти до початку акції у Житомирі».

Після втручання поліції обидві сторони заспокоїлися і колона з червоними прапорами і окремо колона з портретами житомирських військових, які загинули в боротьбі із російським агресором на сході України, рушили до монумента Слави. Саме такий опис подій дають сайти «Житомир.Інфо», «1.zt.ua», «Житомир.Life», «20 хвилин.Житомир», «Житомир.Тудей» та інтернет-ресурс «Вголос.zt», який підготував лиш одну публікацію: «Як у Житомирі відзначили 74-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні».

На противагу іншим, сайт «Фреш.Ньюз» у матеріалі «В Житомире прошёл Парад Победы» дотримувався зовсім протилежної риторики. Наявність в учасників заходу забороненої радянської символіки видання подавало цілком прийнятною. Роздавання листівок з провокаціями (саме так вказало видання) представниками організацій «Пласт» та інших патріотичних (слово розміщено в дужках) організацій, за твердженням ресурсу, відбувалося під егідою СБУ.

Окремо серед авторських матеріалів варто звернути увагу на екскурс в історію святкування Дня перемоги та Дня примирення в Житомирі за останні п'ять років «Коли в Житомирі остаточно "декомунізують" 9 травня», підготовлений редакторкою «Житомир.Інфо».

Варто відзначити, що видання промаркувало присутні на сторінках замовні матеріали. На темі турботи про ветеранів піариться народний депутат Борислав Розенблат. У матеріалі вказується, що акцію «Підтримка ветеранів» Фонд родини Розенблатів проводить п’ятий рік поспіль. Поряд із врученою листівкою на фото зафіксований пакет з подарунковим набором під логотипом фонду нардепа.

Загалом тенденція до розміщення «традиційних» привітань з року в рік іде на спад, і багато політиків, зважаючи на події на сході держави, відмовляються від такої практики. Однак частина незмінно бачить у цьому певний ритуал. Так, цілу серію привітань та рекламних матеріалів знаходимо від представниці партії «Опозиційний блок» та депутата міської ради Наталії Леонченко. При цьому на «Житомир.Інфо» матеріал «Наталія Леонченко: Незалежно від часу чи влади, ми й наші діти та онуки завжди святкуватимемо День Перемоги» промаркований. Водночас аналогічний матеріал на інтернет-ресурсі «Житомир.Онлайн» жодним чином не позначений.

На цьому список привітань та маркованих матеріалів завершується і починаються замовні матеріали – джинса. Три з досліджених житомирських інтернет-видань вдалися до таких публікацій З них чотири опублікував сайт «Рупор Житомира». Як новину сайт розмітив матеріал від пресслужби партії – «Депутат-свободівець просить членів виконкому відреагувати на проведення проросійської акції «Безсмертний полк». Аналогічні «новини» з’явилися від голови партії – «Юлія Тимошенко: 8 і 9 травня – особливі для України дні…» та від голови партійного осередку – «Привітання Анжеліки Лабунської з Днем пам’яті та примирення та Днем перемоги над нацизмом». Фінальним штрихом стала публікація від нардепа «Віктор Развадовський: "Низько вклоняюся кожному фронтовикові-герою за вірну службу Українському народу"».

На «Житомир.Онлайн» на Развадовськаго припало цілих два немарковані рекламні матеріали. Ще один – джинса від Наталії Леонченко. Немаркований матеріал «Борислав Розенблат: героїчний приклад ветеранів наслідують їхні онуки, які на сході захищають Україну» розмітив і сайт «1.zt.ua».

Боросовський Тарас, регіональний представник ІМІ в Житомирській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!