ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Список постраждалих журналістів під час сутичок 19 січня-5 лютого (оновлюється, 80 випадків)

20.01.2014, 13:13

ІМІ відслідковує, фіксує та перевіряє інформацію про постраждалих журналістів, фотографів та операторів під час виконання ними професійних обов'язків у зоні сутичок протестувальників, міліції та тітушок у Києві та інших містах.

До уваги беруться лише ті випадки, де журналісти отримали поранення або пошкодження техніки.

Список постраждалих за весь час масових протестів — тут.

  1. 19 січня у Києві під час заворушень в районі вулиці Грушевського від світлошумової гранати постраждав фотокореспондент "Нової газети" (Росія) Євген Фельдман у нього поріз і розбитий ніс. 
  2. 19 січня Києві на вулиці Грушевського світлошумова граната травмувала кореспондента відділу "Київ" газети "Вести" В'ячеслава Веремія. Осколок потрапив у ліве око та травмував ліву руку. 
  3. 19 січня під час подій на вулиці Грушевського у Києві був поранений редактор ніжинського інтернет-видання “Уездные новости” Ігор Волосянкін, який отримав поранення в ногу, а перед цим — світлошумовою гранатою в спину. 
  4. 19 січня у прямому ефірі стрімеру Spilno.tv Анатолію Лазаренкові працівники міліції прострелили руку з травматичної зброї.
  5. 19 січня під час подій на вулиці Грушевського у Києві постраждав оператор Spilno.tv Янек Фалькевич: скалка з світло-шумової гранати влучила йому у брову та розсікла її. 
  6. Фотокореспондент газети "Голос України" Олександр Клименко поранений 19 січня у Києві на Грушевського, біля його ніг вибухнула граната, в результаті — дірка в нозі і дірка на щоці, у лікарні з ноги витягнули шматок джинсів і три пластмасових осколки.
  7. 19 січня постріл зі сторони міліції влучив у планшет журналіста "Громадського ТБ" Богдана Кутєпова.
  8. 19 січня на вулиці Грушевського постраждала координатор-стрімер Spilno.tv Галина Садомцева, яка отримала травму обличчя та ніг внаслідок влучання осколків. 
  9. 19 січня на вулиці Грушевського постраждав фотокореспондент “Коментарів” Олександр Брамс, у нього вибите праве плече, численні рани та забої.
  10. 19 січня у Києві під час сутичок протестувальників з міліцією світлошумова граната поранила журналіста інтернет-видання і газети ВО "Свобода" Володимира Тищенка. Уламок гранати влучив йому в ногу. 20 січня зранку в нього влучила пластикова куля. 
  11. 19 січня на вулиці Грушевського беркутівці розхитали автобус, на якому стояли представники преси, підхопили оператора "5 каналу" Дениса Савченка, який упав, зірвали з нього бейдж "Преса" і потягли до автозаку. У оператора зламана нога, він не може ходити. 
  12. 19 січня у Києві на вулиці Грушевського під час сутичок протестувальників з міліціонерами постраждав фотограф-фрілансер Роман Піліпей, йому у потилицю потрапила цегла з боку мітингувальників.
  13. Від вибуху світлошумової гранати на Грушевського 19 січня постраждав старший редактор сайту часопису "Критика" Данило Євтухов, поранено повіку. Майже одночасно був поранений гумовою кулею в руку. 
  14. 19 січня на Грушевського постраждав Іван Любиш-Кірдей, оператор каналу "1+1", позаштатний фотограф газети "День": під ногами розірвалася газова граната, незначні подряпини на нозі, розірвані штани і взуття, надихався газом.
  15. 19 січня гумова куля втрапила в око оператору ICTV Володимиру Зінченку, який працював над висвітленням сутичок між протестувальниками та міліцією на вулиці Грушевського.
  16. 19 січня журналіст Української молодіжної інформаційної агенції Павло Іванов постраждав на вулиці Грушевського у Києві. У нього влучили відразу чотири кулі, усі в голову, одна — в очне яблуко.
  17. 19 січня у Києві під час висвітлення подій на вулиці Грушевського був поранений оператор Громадського ТВ Влад Бовтрук. Гумові кулі потрапили йому в ногу і живіт.
  18. 19 грудня фотокореспондент Віталій Терещенко впав з автобуса та сильно травмувався після того, як Беркут різко розпочав рух автобуса з журналістами та операторами на даху.
  19. У Києві 19 січня під час вибуху світлошумової гранати постраждав оператор каналу "24" Олександр Ковалевський — після вибуху у оператора пішла кров з вуха.
  20. 19 січня під час заворушень на вулиці Грушевського у Києві фотокореспондент газети “Аникорупційне бюро України” Олександр Сенько постраждав від газової гранати, кинутої правоохоронцями.
  21. 19 січня в обличчя фотокореспондента інтернет-видання "Свет и тени" та газети "Свобода" Ігоря Демченка з дистанції кількох метрів беркутівці кинули світло-шумову гранату. Сильно пошкоджена зіниця лівого ока, є ризик втратити око або і зовсім втратити зір.
  22. Журналіст “Радіо Свобода” Ігор Ісхаков постраждав від розриву світлошумової гранати під час сутичок між протестувальниками і правоохоронцями 20 січня на вулиці Грушевського у Києві. Він отримав численні садна та забої. Пізніше його разом з журналістом Дмитром Баркаром побили та затримали міліціонери.
  23. Журналіста “Радіо Свобода” Дмитра Баркара побили міліціонери під час затримання 20 січня на вулиці Грушевського у Києві. Також побили Ігора Ісхакова, котрий перед тим був поранений від розриву світлошумової гранати. 
  24. 20 січня у Києві тітушки побили фотокореспондента LB.ua Макса Левіна. Він повертався вранці до свого авто після подій 19 січня на вулиці Грушевського.
  25. 20 січня у Києві з травматичної зброї поранили в ногу журналістку каналу 1+1 Наталку Пісню, яку підстрелили працівники міліції з травматичної зброї. 
  26. Оператора онлайн-телебачення "Спільнобачення" Володимира Карагяура 20 січня затримала міліція зі звинуваченням у постачанні бензину для виготовлення вибухових сумішей, які використовувались мітингувальникими. 
  27. 20 січня на Грушевського куля, яка летіла зі сторони міліції, влучила в камеру оператора 5 каналу Івана Наконечного, коли він підійшов ближче до барикад, камера вийшла з ладу.
  28. 20 січня на вул. Грушевського у Києві оператор та репортер Spilno.tv Антон Бережний, отримав гематому на правому плечі, а також два зламані пальці.
  29. 20 січня на вул. Грушевського у Києві Тимур Ібраімов, стрімер Spilno.tv, отримав два порізи уламками від світлошумових гранат.
  30. 20 січня на вул. Грушевського у Києві Тимур Бедерничек, оператор Spilno.tv, отримав численні опіки ніг.
  31. 20 січня на вул. Грушевського у Києві журналістці Богдані Бабич, одній із засновників проекту Spilno.tv, уламок світлошумової гранати пошкодив ногу.
  32. 20 січня на вул. Грушевського у Києві Олексію Сімакову, журналісту СТБ, осколком від світлошумової гранати поранено ногу.
  33. 20 січня під час сутичок протестувальників з міліцією на вул. Грушевського журналісту видання "Український тиждень" Роману Малку поранили око невідомим предметом, попередньо — гумовою кулею. 
  34. 20 січня журналістка "Надзвичайних новин" на каналі ICTV Юлія Крук під час висвітлення сутичок протестувальників та правоохоронців на Грушевського зазнала отруєння сьозогінним газом.
  35. 20 січня у Києві на вулиці Грушевського оператор 5 каналу Юрій Усик зафіксував, як співробітник “Беркуту” вистрелив йому в об’єктив камери. 
  36. 20 січня на Грушевського від вибуху світлошумової гранати постраждав кореспондент російського телеканалу РЕН ТВ Станіслав Григор'єв. Він знаходиться в лікарні з підозрою на відкритий перелом ноги.
  37. 21 січня силовики поцілили в голову гумовою кулею оператору інтернет-телебачення "Прихована правда" Олегу Веремієнко.
  38. 21 січня оператора інтернет-телебачення "Еспресо-ТВ" Дмитра Двойченкова, який вів пряму трансляцію з вул. Грушевського, схопили і потягли до автозаку силовики. Пізніше міліціонери в цивільному ходили до нього додому.
  39. 21 січня під час висвітлення подій на вулиці Грушевського у Києві в сторону знімальної групи каналу Еспресо-ТВ — оператора Олексія Новицького і журналіста Іллю Березенко — був зроблений постріл з боку "Беркуту", куля влучила поруч.
  40. 21 січня у Донецьку на євромайдані, де збирала своїх прихильників Партія регіонів, голова Донецького обласного товариства вірмен Гагік Агавелян напав на кореспондента "Газети по-українськи" Тетяну Заровну. Агавелян вибивав у журналістки з рук фотокамеру, наступав на ноги і штовхав жінку.
  41. 22 січня пеціального кореспондента газети "Вести", одесита Олександра Сибірцева травмувала світлошумова граната на вул. Грушевського у Києві.
  42. 22 січня білоруського фотокореспондента Василя Федосенка, котрий працює у Києві для агенції Ройтерз, травмовано гумовою кулею. 
  43. 22 січня журналісту The Associated Press Єфрему Лукацькому міліцейські снайпери стріляли у голову.
  44. 22 січня журналісту The Associated Press Дмитру Власову міліцейські снайпери тричі влючили у пах.
  45. 22 січня у Донецьку під час демонстрацій прихильників і противників євромайдану невідомі молодики нанесли декілька ударів у голову і тулуб оператору телеканалу "Донбас" Ігорю Монастирьову, здійснювалися спроби вирвати телекамеру.
  46. 22 січня гумова куля влучила у фотоапарат журналіст інтернет-видання 20minut.ua з Тернополя Віталія Дереха, який висвітлював події на вул. Грушевського у Києві.
  47. 22 січня на вулиці Грушевського у Києві від вибуху світлошумової гранати постраждав фотограф-фрілансер Максим Дондюк. Граната вибухнула прямо перед Дондюком, унаслідок чого у нього поранено ліву ногу та синці по всьому тілу.
  48. 22 січня на вул. Грушевського оператор проекту документальних фільмів BABYLON'13 Юрій Грузинов отримав три вогнепальні поранення.
  49. 22 січня під час обстрілу був затриманий і побитий Беркутом львівський фотокореспондент Мар'ян Гаврилів. Згодом Оболонський суд залишив його під арештом на два місяці. 
  50. Вночі 22 січня під час зйомки на вул.Грушевського у Києві дістав поранення фотограф інтернет-видання "МедіаПорт" Мстислав Чернов. У журналіста поцілили гранатою.
  51. 23 січня бійці “Беркуту” побили та затримали у Києві режисера проекту Lenta.doc Андрія Кисельова, що висвітлював заворушення в столиці за завданням редакції Lenta.ru.
  52. 23 січня уночі під час висвітлення подій біля Черкаської обласної адміністрації невідомі у цивільному затримали та жорстоко побили керівника та оператора сайту міста Черкас 0472.ua Олега Огілька. У нього забиття нирок, набряк голови, садна і сліди побоїв по всьому тілу.
  53. 24 січня у Києві бійці внутрішніх військ побили журналіста радіо "Голос Свободи" Мирослава Мису, відібрали в нього телефон і  погрожували побиттям усіх представників ЗМІ, які прийдуть їх знімати.
  54. 25 січня у Харкові під час нападу тітушок на євромайданівців, молодик у спортивному розбив камеру фотографу 1+1 Сергію Алексєєву.
  55. 25 січня у Миколаєві учасники мітингу Партії регіонів напали на журналіста інтернет-видання НикВести Олега Деренюгу, коли він знімав бійку між мітингувальниками.
  56.  
  57. 25 січня у Миколаєві учасники мітингу в підтримку Партії регіонів не пропускали кореспондента інтернет-видання «NikLife» Євгена Гомонюка до ОДА, його оточили кілька людей і почали виштовхувати зі словесними погрозами, образами і застосуванням фізичної сили.
  58. 25 січня у Черкасах один із бійців спецпідрозділу "Беркут" схопив камеру фотокореспондента інтернет-видання "Про все" Маріанни Немченко, коли вона знімала операцію із затримання групи молодих людей, і змусив її знищити всі фото та відео під загрозою знищення апаратури.
  59. 26 січня під час розгону мітингу в Запоріжжі тітушками був побитий працівник Запорізької ОДРК Євген Удовиченко (забрали камеру і документи). Після цього також побитий міліціонерами і затриманий. 28 січня суд залишив його під домашнім арештом на два місяці. 
  60. 26 січня у Дніпропетровську під час протистояння учасників мітингу та "тітушок" у знімальну групу телеканалу ICTV полетіли камені. У шию поранено оператора каналу Дениса Синегіна, камеру розбито, постраждала також голова.
  61. 26 січня у Харкові під час розгону євромайдану тітушки пошкодили камеру оператору телеканалу АТН Андрію Радичу та повалили його на землю.
  62. 26 січня у Дніпропетровську під час масових заворушень під облдержадміністрацією тітушка розбив камеру оператору 11 телеканалу Сергію Гончару, били палицею з-під паркану прямо в камеру.
  63. 26 січня у Запоріжжі журналіста сайту "Вся власть" Дмитра Смольєнка тітушки разом з беркутівцями побили під час силового розгону майдану. Унаслідок — розбита голова, відбиті руки, знищена апаратура.
  64. 26 січня у Дніпропетровську під час протистояння учасників мітингу та тітушок у знімальну групу телеканалу ICTV у полетіли камені. У шию та в голову поранено оператора телеканалу Дениса Синегіна, камеру розбито.
  65. 26 січня у Дніпропетровську під час зйомок протестної акції біля будівлі ОДА постраждали журналісти 34 телеканалу. Оператору Сергію Кочету в голову кинули камінь, також він отримав поранення в спину з травматичного зброї.
  66. 26 січня у Дніпропетровську під час зйомок протестної акції біля будівлі ОДА постраждав оператор "34 телеканалу" Данило Пєтєрімов, у якого травма руки (імовірно — перелом руки від ударів, нанесених палицями).
  67. 26 січня у Дніпропетровську під час зйомок протестної акції біля будівлі ОДА постраждала журналістка "34 телеканалу" Наталія Свєтлова, яка отримала удари і садна від ударів палицями.
  68. 26 січня під час розгону Євромайдану в Черкасах беркутівці побили, забрали техніку та затримали журналіста Польського громадського телебачення "Белсат" Сергія Марчука, лікарі наклали 11 швів на голову.
  69. 26 січня під час розгону Євромайдану в Черкасах беркутівці побили, забрали техніку та затримали журналіста Польського громадського телебачення "Белсат" Юрій Висоцький.
  70. 26 січня у Кіровограді працівники міліції ударами кийками по нирках випхали з Кіровоградської ОДА члена Національної спілки журналістів України Володимира Гришка.
  71. 26 січня у Запоріжжі під час зачистки Майдану постраждав головний редактор газети “Мрія” Юрій Гудименко. Невідомі вдарили журналіста дубинкою по руці, внаслідок чого у нього зламаний палець.
  72. Сергій Єфімов, оператор ТРК "Вікка", зазнав нападу силовиків 26 січня під час розгону черкаського євромайдану.  Йому розбили камеру після того, як він допоміг журналісту канала "Інтер" Станіславу Кухарчуку, якого бив "Беркут". Беркутівець погрожував оператору розправою.
  73. 26 січня у Дніпропетровську під час заворушень під ОДА на очах у співробітників міліції молодики у спортивному розбили ноутбук журналісту газети "Вести" Ярославу Маркіну.
  74. 26 січня у Дніпропетровську в будівлі ОДА тітушки погрожували журналістці газети "Урядовий кур'єр" Наталі Бєловицькій; порвали сумку і змусили віддати флешку.
  75. У ніч на 27 січня у Черкасах власний кореспондент телеканалу "Інтер" Станіслав Кухарчук отримав травми в ході розгону міліцією протестувальників, які штурмували будівлю ОДА. Журналіст пред'явив співробітнику спецпідрозділу “Беркут” посвідчення, але беркутівець звалив його ударом кийка на землю, після чого кілька бійців завдали ударів вже лежачому Кухарчуку.
  76. Під час розгону Євромайдану в Запоріжжі 26 січня силовиками побито режисера Запорізької ОДТРК Микиту Шляхтунова, який вів зйомку для місцевих інформаціних сайтів. У журналіста струс мозку і гематоми по тілу. 
  77. 28 січня у Сімферополі тітушки в присутності міліції напали на журналіста "Центру журналістських розслідувань" Сергія Мокрушина, розбили фотоапарат.
  78. 28 січня у Дніпродзержинську при 10-градусному морозі працівник Міністерства надзвичайних ситуацій облив водою головного редактора місцевої газети "Событие" Михайла Балтаксу, який знімав, як влада готується до штурму Дніпродзержинського міськвиконкому. 
  79. 29 січня у Києві в Маріїнському парку мітингувальники від Партії регіонів забрали у журналіста Громадського ТВ Богдана Кутєпова акредитаційну картку до Верховної Ради та айпед, з якого стрімив журналіст.
  80. 30 січня у Дніпропетровську на "антимайдані" тітушка розбив камеру оператору "Нового каналу" Юрію Христьяну.
Liked the article?
Help us be even more cool!