ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Підсумки порушень прав журналістів та свободи слова з початку російської агресії — ІМІ (інфографіка)

13.06.2014, 11:30

За період з 1 березня до 10 червня 2014 року в Україні було зафіксовано 368 фактів порушень свободи слова, з них майже 80% пов’язані з діями терористів, російською агресією, і сталися на Сході та в Криму.

In English

Основними викликами для свободи слова в Україні стали:

-Відключення українських телеканалів на окупованих територіях, цензура – 88 випадків

-Побиття і напади на журналістів – 87 випадків

-Захоплення і напади на офіси місцевих ЗМІ – 43 випадки

-Викрадення і утримання журналістів – 46.

У травні уперше в Україні загинув співробітник іноземних ЗМІ, що висвітлював події на сході країни - італійський журналіст Андреа Рокеллі та його перекладач Андрій Миронов, які потрапили під обстріл мінометів під Словянськом.

Найгіршими регіонами для журналістів стали Крим (118 випадків порушень), Донецька область (95), Луганська область (50), на четвертому місці – Київ (22 порушення). Тривожна ситуація в Одеській (12), Харківській (13) та Миколаївській (15) областях.

У той же час, Інститут масової інформації зафіксував 4 області України, у яких не сталося жодних порушень свободи слова за вказаний період – це Запорізька, Кіровоградська, Хмельницька, та Житомирська області. По одному порушенню сталося у Тернопільській, Чернівецькій, та Івано-Франківській областях.

У травні також сталося 7 випадків незаконних арештів журналістів, з них п’ять відбулося в Криму, і були здійснені представниками російських структур. Зокрема, у Сімферополі були арештовані журналіст Осман Пашаєв і його турецький оператор Дженгіз Кизгин, їх побили та відібрали усю техніку, після чого журналісти були змушені залишити Крим.

З початку року ІМІ зафіксував 2 випадки убивства журналістів, 239 побиттів та нападів на журналістів, 95 випадків перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, та 98 випадків цензури.

Довідка

Інститут масової інформації проводить всеукраїнський моніторинг свободи слова за допомогою 15 медіа-експертів у регіонах країни за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск, та кібер-злочини проти ЗМІ і журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.

Liked the article?
Help us be even more cool!