ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ZIK заявив про підготовку силового захоплення. В АП заяву назвали "маячнею"

22.03.2018, 11:47

Телеканал ZIK заявляє, що найближчим часом готується силове захоплення каналу. Про це йдеться у заяві каналу, оприлюдненій на сайті 21 березня.

“Силове захоплення Жовтневого палацу, де дислокується телеканал, може статися будь-якої миті. За інформацією з надійних джерел, за організацією захоплення стоїть Адміністрація Президента, однак здійснюватися атака на телеканал буде руками підконтрольних їй радикальних організацій”, - йдеться у заяві.

Канал також стверджує, що “за вказівкою міністра внутрішніх справ Арсена Авакова 1-го березня 2018 року Нацгвардія в односторонньому порядку без жодних пояснень розірвала угоду про охорону телеканалу”.

Телеканал ZIK просить вважати цю заяву офіційним зверненням до Адміністрації Президента, особисто Президента України Петра Порошенка, Верховної Ради України, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Національної гвардії. Також з відповідною заявою телеканал ZIK звертається до Президента Парламентської Асамблеї Ради Європи М. Ніколетті, Голови Комітету міністрів Ради Європи А. Самуельсона, Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ А. Дезіра, Голови Представництва ЄС в Україні, Посла Х. Мінгареллі, правозахисних організацій Freedom House, Amnesty International в Україні, Human Rights Watch, Reporters without borders, European Federation of Journalists, Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights та Національної спілки журналістів України.

"Спробу встановлення контролю над телеканалом ZIK ми розглядаємо не тільки як загрозу нинішній незалежній редакційній політиці, а й як загрозу майбутньому нашого колективу. Крім того, встановлення контролю над роботою одного з небагатьох опозиційних телеканалів в Україні буде тільки поглиблювати існуючу сьогодні концентрацію ЗМІ у представників чинної влади, а також критично зменшувати існування будь-якого плюралізму думок в українському суспільстві”, - йдеться у заяві.

Також канал нагадує, що генеральний директор медіа-холдингу ZIK Ігор Туркевич особисто передав лист-звернення із підписами працівників ZIKу з проханням про підтримку та захист від утисків представнику ОБСЄ з питань свободи медіа Арлему Дезіру, котрий запевнив про постійний моніторинг ситуації з ZIKом з боку організації.

В коментарі “Детектору медіа” речник Міністерство внутрішніх справ Артем Шевченко повідомив, що Національна гвардія за дорученням міністра внутрішніх справ припинила охороняти будь-які об’єкти, крім тих, що визначені законом про Нацгвардію.

“Перед новим роком було видано доручення міністра внутрішніх справ “Про обмеження видів господарської діяльності, що здійснюється Національною гвардією України”. Суть цього доручення полягала в тому, що з 1 січня цього року діяльність Нацгвардії, яка не підпадає під перелічені пункти закону, була завершена по всіх подібних договорах. Цим розпорядженням також передбачене вживання дисциплінарних заходів до командирів, які порушують це доручення. Тобто Нацгвардія повинна і буде охороняти винятково об’єкти, зазначені в пунктах 4-8 статті 2 Закону. Інші види господарчої діяльності були припинені з 1 січня 2018 року”, – повідомив Шевченко.

Чи повідомили представники Нацгвардії телеканал ZIK про припинення дії договору та підстави його припинення, Артему Шевченко невідомо. Речник МВС припустив, що окремі підрозділи Нацгвардії укладали такі договори в минулому, але у зв’язку з новим, достатнім бюджетом Нацгвардіі на цей рік така діяльність була припинена розпорядженням міністра.

Водночас речник МВС Артем Шевченко заявив, що Нацгвардія не зобов’язана охороняти ZIK, але у разі атаки на будь-який канал, зокрема і ZIK, МВС реагуватиме відповідно до закону.

“Нацгвардія не зобов’язана і не буде охороняти медіа Петра Димінського, який уникає правосуддя за підозрою у скоєнні смертельної ДТП… Якщо будь-яке ЗМІ, а не тільки цей телеканал, буде, не дай Боже, атакований у силовий спосіб, МВС реагуватиме рішуче відповідно до закону, щоб припинити протиправні дії зловмисників, ким би вони не були”, – написав Шевченко на своїй сторінці в Facebook, повідомляє Радіо Свобода.

У прес-службі Адміністрації президента “Детектору медіа” заперечили заяву ZIK щодо причетності нібито до організації майбутнього захоплення телеканалу, а саму заяву ZIK назвали “маячнею”.

“Ця інформація не просто не відповідає дійсності, а належить до таких, які характеризуються одним словом – маячня. Сподіваємося, що журналістські стандарти спонукають авторів заяви спростувати її”, – прокоментували у прес-службі АП.

Крім того, видання звернулося до прес-служби телеканалу ZIK з уточнюючими запитаннями, хто зараз охороняє офіс каналу та чому ZIK заявив про розірвання Нацгвардією угоди про охорону каналу саме сьогодні, 21 березня, прочекавши три тижні з моменту розірвання угоди.

Як повідомляв ІМІ, 24 січня 2018 року керівництво телеканалу ZIK заявило про погрози на адресу генпродюсера та ведучої ZIKу Наташі Влащенко після інтерв’ю із колишнім заступником голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрієм Портновим, а також про заплановані на 24 січня акції під студією телеканалу в Жовтневому палаці, які “можуть нести небезпеку здоров’ю та життю працівників каналу”.

22 січня 2018 року в ефірі телеканалу ZIK в рамках програми “Hard з Влащенко” відбулося інтерв’ю генпродюсерки каналу Наталі Влащенко з Андрієм Портновим. Цей факт, загальна тональність розмови та те, що саме цей ефір припав на річницю гибелі перших Героїв Небесної сотні Сергія Нігояна та Михайла Жизневського, обурило багатьох.

15 грудня 2017 року поліція оголосила почесного президента ФК “Карпати” і співвласника телеканалу ZІК Петра Димінського в розшук за підозрою у причетності до ДТП, внаслідок якого загинула людина.

15 грудня 2017 року керівництво телеканалу ZIK заявило, що оголошення підозри інвестору каналу Петру Димінському щодо скоєння смертельної ДТП на Львівщині пов’язано із відмовою власника телеканалу віддати телеканал в управління. Керівництво ZIK стверджує, що нещодавно із пропозицією “віддати телеканал в управління на 3 роки” до Петра Димінського, який зараз перебуває за кордоном, звернулися “від імені Адміністрації Президента України” народний депутат Блоку Петра Порошенка Гліб Загорій і його дружина, медіа-експертка Катерина Загорій (Котенко).

Водночас Катерина Загорій повідомила “Українській правді”, що вона разом із чоловіком, Глібом Загорієм, цікавилася телеканалом ZIK у власних інтересах, а Адміністрація президента не має до цього жодного стосунку.

Liked the article?
Help us be even more cool!