ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти "Преступности.Нет" поскаржились на заборону бути присутніми при підрахунку голосів на виборах ректора

16.05.2018, 11:52
Фото - news.pn

У Миколаївському національному університеті імені В. Сухомлинського 15 травня представників ЗМІ, який висвітлювали процес обрання нового ректора, попросили залишити приміщення виборчої комісії на час підрахунку результатів голосування, повідомляє “Преступности.НЕТ”.

Як пише видання, голосування за нового ректора тривало з 9:00 до 15:00. Потім голова виборчої комісії попросила журналістів залишити зал голосування, оскільки підрахунок голосів буде проводиться тільки в присутності членів виборчої комісії, кандидатів і їхніх довірених осіб.

При цьому видання зазначає, що раніше, коли організаційний комітет із проведення виборів ректора запрошував інтернет-видання “Преступности.Нет” висвітлювати вибори ректора, обіцяв, що ЗМІ будуть присутні і при підрахунку голосів.

“Ця ж інформація була підтверджена і під час подачі акредитації виданням. Кореспонденти видання були акредитовані і допущені до висвітлення процесу голосування”, - зауважує видання.

Крім того, видання наводить пункт 1.7 положення про акредитацію і порядок роботи представників засобів масової інформації на виборах ректора університету. Зокрема, в цьому пункті зазначено, що представники ЗМІ мають право “перебувати в приміщенні виборчої дільниці під час голосування, спостерігати за діями членів виборчої комісії, в тому числі під час видачі бюлетенів особам, які беруть участь у виборах ректора, підрахунку голосів, не заважаючи при цьому членам виборчої комісії і виборцям фізично”.

Коли журналісти озвучили цю інформацію представниці виборчої комісії, остання зазначила, що “Кабмін дозволив їм, щоб ЗМІ не були присутні при підрахунку голосів”, а той факт, що це суперечить вищезгаданому положенню, “це наша помилка, що ми не прибрали (цей пункт - ред)".

У підсумку журналісти залишили залу.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, коментуючи цей випадок: “Процедура акредитації не може застосовуватися до разового заходу, чи то вибори ректора, чи щось інше. Але з іншого боку, існування такої за великим рахунком незаконної процедури дає змогу представникам ЗМІ бути присутніми на відповідних виборах, адже ВНЗ не є суб’єктами владних повноважень і питання їхньої відкритості не регулюється законом, а, швидше, залежить від їх власного бажання підтримувати певні імідж та репутацію”.

Liked the article?
Help us be even more cool!