ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Які українські сайти блокують в окупованому Луганську – дослідження

20.09.2018, 13:34
Фото - GETTY IMAGES
Інтернет-провайдери на окупованих територіях блокують доступ користувачів до щонайменше півсотні українських новинних сайтів. Серед них – сайти видань "Факты", "Главком", "Суспільне мовлення", "Український тиждень", "Тексти", "Урядовий кур’єр", "Українські національні новини", Ирта-Fax, iPress, сайт Харківської правозахисної групи та інші.

Такі результати отримала "Лабораторія цифрової безпеки", яка у співпраці з Донецьким інститутом інформації провела 20 замірів блокувань у Донецьку та 19 у Луганську в різних місцях, інтернет-доступ до яких забезпечується провайдерами Matrix, "Углетелеком", "ДонбассИнформСвязьСервис", "Луганские домашние сети", "Магеал", EAST.NET, MobileStroyProekt.

Про те, що сайти точно заблоковані провайдерами, а не недоступні через помилку чи інші причини, свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference). Під час спроби зайти на кожен із цих сайтів хоча б один луганський інтернет-провайдер видає сторінку блокування. Повний список сайтів, доказ про блокування яких вдалося отримати або доступ до яких був обмежений, можна переглянути тут: https://goo.gl/vh7qxs.

Водночас у Донецьку доказів цілеспрямованого блокування сайтів знайдено не було, лише поодинокі випадки недоступності деяких ресурсів.

"Для нас було неочікувано, що в Донецьку і Луганську така різна практика блокування сайтів, – каже голова "Лабораторії цифрової безпеки" Ірина Чулівська. – Адже в обох так званих республіках є "законодаство", яке зобов’язує провайдерів блокувати сайти, визначені відповідальними органами, і є документи зі списками обов’язкових для блокувань сайтів. Але виконуються ці вимоги дуже по-різному. Сподіваємось, що подальші вимірювання блокувань допоможуть ще краще зрозуміти ситуацію зі свободою інтернету на тимчасово непідконтрольних Україні територіях".

Зазначимо, що законодавство т.зв. "Луганської народної республіки" передбачає, що інтернет-провайдери зобов’язані "осуществлять ограничение и возобновление доступа к информации, распространяемой посредством информационно-телекоммуникационной сети Интернет в порядке, установленном законодательством ЛНР" (закон “О связи”, ст. 48, п. 8). Законодавство т.зв. "Донецької народної республіки" також зобов’язує інтернет-провайдерів "ограничивать доступ своих потребителей к ресурсам, через которые осуществляется распространение детской порнографии, а также другой информации, запрещенной законодательством ДНР, на основании судебных решений, приказов и распоряжений республиканского органа исполнительной власти..." (закон “О телекоммуникациях”, ст. 26, п. 22).

Усі дані з замірів інтернет-блокувань у Донецьку та Луганську для перевірки та додаткової аналітики доступні на http://api.ooni.io/, а також зібрані "Лабораторією цифрової безпеки" у csv-файлах (Донецьк, Луганськ).

Загалом у межах дослідження перевіряли список зі 111 сайтів у Донецьку та 156 сайтів у Луганську, серед яких переважно українські та місцеві новинні ресурси, а також сайти правозахисних та громадських організацій (повний список у Донецьку, Луганську). Дослідження проводила "Лабораторія цифрової безпеки" у співпраці з Донецьким інститутом інформації за підтримки Counterpart International.

Liked the article?
Help us be even more cool!