ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вперше в історії Луганщини суд через вибори заборонив випуск газети

07.10.2012, 22:24

Ленінський суд Луганська 3 жовтня 2012 року заборонив випуск газети «Наш вибір» до закінчення виборчого процесу на підставі повторного порушення ст. 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України», повідомила прес-служба ЛОО Комітету виборців України, передає “Молодогвардеец”.

В тексті постанови суду зазначено, що у випуску газети №18 від 16.09.2012 р. були розміщені результати соціологічного опитування на предмет рейтингу політичний партій в 113-му виборчому окрузі. При цьому, як встановив суд, газета вказала територію, на якій проводилося дослідження, розмір вибірки, метод і спосіб опитування, точне формулювання питання. Але не було вказано точну назву організації (наводилася назва «агентство «Соціолаб», а треба було «Громадська організація «Соціолаб»), що проводила опитування, замовник опитування (представник відповідача пояснював, що замовника не було, «Соціолаб» виконав це дослідження за власною ініціативи), можлива статистична помилка.

Суд порахував, що газета «Наш вибір» допустила повторне порушення закону, оскільки тим же Ленінським судом раніше вже приймалися рішення про точно такі ж порушення, допущені у випусках газети від 02.09.2012 р. та від 09.09.2012 р. При цьому суд не взяв до уваги пояснення представника відповідача, що видавець газети про ці позови не знав, оскільки не був повідомлений про них судом. І якби знав, то таких помилок у виданні від 16.09.2012 року не допустив би.

Спостереження ЛОО КВУ констатує, що вперше в історії Луганської області суд заборонив видання друкованого органу масової інформації у зв'язку з виборчими спорами, а також те, що «причина такого рішення була малозначною, а сам суд не забезпечив журналістів, що видають газету, можливістю для належного захисту своїх інтересів».

На думку юристів ЛОО КВУ, відповідачі по цьому процесу (після перегляду його в апеляційному суді) матимуть підстави для оскарження його у Страсбурзькому суді.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!