ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Влада почала активніше реагувати на розслідування блогерів "Ні корупції!"

13.07.2017, 13:54
Блогери проекту "Ні корупції!" на "Межигір'яФест", 10 червня 2017

Протягом січня-червня блогери “Ні корупції!” повідомили про 20 випадків реакції влади на їхні розслідування. Про це свідчать підсумки роботи сайту “Ні корупції!” за перший квартал цього року.

Зокрема, блогери “Ні корупції!” отримали реакцію на свої розслідування від уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Національного агентства з питань запобігання корупції, міністерств та відомств, прокуратур тощо.

Так, за скаргою блогерки Олени Зігульської про ненадання інформації на запит про доступ до публічної інформації головним лікарем Одеського обласного онкологічного диспансеру Одеський регіональний уповноважений з прав людини відкрив провадження, а Суворівський районний суд Одеси визнав головлікаря винним та присудив штраф.

Крім того, Одеський регіональний уповноважений з прав людини відкрив провадження щодо Адміністрації морських портів України стосовно ненадання публічної інформації після скарги блогера “Ні корупції!”.

Водночас за результатами іншого провадження, відкритого представником уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, директор державного підприємства “Санаторій “Моршинський” Віктор Безруков був вимушений надіслати блогеру “Ні корупції!” Валентині Новицькій копію своєї паперової декларації за 2015 рік, хоча раніше заявляв, що зробить це лише в обмін на довідку з психлікарні.

Після розслідування блогера Ярослава Гулана “Земля “зависла”. Замість школи і садка – в Ужгороді пустир” та за дорученням прокуратури в Закарпатській області Службою Держгеокадастру на Закарпатті була проведена перевірка. Нині обставини описаної у блозі справи вивчає суд.

Так само правоохоронні органи звернули увагу на діяльність службових осіб Комунальної установи “Одеський обласний онкологічний диспансер” після того, як у лютому 2017 року блогер “Ні корупції!” розкрив корупційні оборудки закладу. Одеська прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом привласнення та розтрати в особливо великих розмірах коштів, виділених державою на закупівлю медичних препаратів, посадовцями медзакладів Одеси, а також перепродажу ліків, закуплених за бюджетні кошти у приватних аптеках.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) почало перевірку декларації народного депутата Дмитра Голубова після розслідування блогерки “Ні корупції!” Олени Зігульської “Как депутат от БПП Дмитрий Голубов прячет свой бизнес и недвижимость”.

Крім того, Південний офіс Держаудитслужби розглянув звернення координатора Центру компетенції ДП “Прозорро” та блогера “Ні корупції!” Сергія Сарафанюка щодо можливих порушень у сфері закупівель Управлінням капітального будівництва Одеської міської ради при проведенні процедури відкритих торгів за предметом закупівлі – капітальний ремонт і реставрація будівлі, розташованої за адресою м. Одеса, вул. Академіка Корольова, 9, з розміщенням центру надання соціальних послуг у форматі “Прозорий офіс”, знайшов порушення та рекомендував замовнику закупівлі їх виправити або провести новий тендер, уже з дотриманням вимог законодавства.

Також після розслідування “Ні корупції!” “Зрада від влади, або чому ProZorro заважає мерам” Держаудитслужба визнала незаконними контракти Управління житлово-комунального господарства Роменської міської ради на Сумщині і “Укрєвробуд Плюс”.

А в Міністерстві інфраструктури подякували “Ні корупції!” за пильність у питанні, що стосується оприлюднення звітів про кількість запитів на публічну інформацію, що надходять до відомства.

Також комунальна корпорація “Київавтодор” почала перевірку можливих зловживань в КП “ШЕУ” Солом’янського району після розслідування блогера “Ні корупції!” Валентини Новицької “Втомлені” та обібрані столичні дороги, або Як ШЕУ Солом’янського району розтратило понад мільйон” та підтвердила, що шляховики столичного Солом’янського району уникали процедур конкурсних торгів або взагалі закуповували послуги і матеріали поза “Прозорро”.

Також “Ні корупції!” пишається тим, що екс-чиновники, використовуючи документи, які блогери видання отримали в результаті запиту на публічну інформацію, доводять свою непричетність до хабарництва у соцмережах. Так, екс-голова Київської ОДА Максим Мельничук опублікував на своїй сторінці у Фейсбук копію відповіді Генеральної прокуратури України на запит “Ні корупції!”, у якій ідеться, що факт його причетності до хабарництва не підтвердився.

Liked the article?
Help us be even more cool!