ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Азербайджані журналіста-розслідувача засудили на 6 років

12.01.2018, 16:00
Фото - Радіо Свобода

Балаканський районний суд Азербайджану засудив журналіста Афґана Мухтарли, відомого своїми журналістськими розслідуваннями, до шести років позбавлення волі. Суд визнав журналіста, який скаржився на його викрадення з Грузії, винним у незаконному перетині державного кордону, контрабанді і спротиві або застосуванні насильства щодо представника влади, повідомляє Радіо Свобода.

Обвинувачення просило восьмирічного терміну позбавлення волі.

Сам Афґан Мухтарли, виступаючи із заключним словом, заявив, що президент Азербайджану Ільгам Алієв “не зможе змусити нас замовкнути”. Він сказав, що ні в чому не винен, і пообіцяв, що й далі буде висловлювати свої думки й ідеї у своїх журналістських матеріалах.

“Наша головна мета – не скинути Ільгама Алієва. Наша найвища мета – дати людям надію”, – сказав журналіст.

Його адвокати Ельчин Садиґов і Немат Карімлі, як і сам підсудний, заявили судові, що їхнього підзахисного викрали у Грузії і незаконно перевезли до Азербайджану. Вони назвали справу політично мотивованою і закликали суд зняти з їхнього клієнта всі обвинувачення.

Афґан Мухтарли і його дружина Лейла Мустафаєва 2015 року втекли до Грузії, бо побоювалися за свою безпеку через журналістські розслідування на теми корупції в оточенні президента Азербайджану. У травні 2017 року Мухтарли зник у Тбілісі, наступного ж дня в Азербайджані повідомили, що він перебуває у слідчому ізоляторі в Баку за підозрою в незаконному перетині кордону і контрабанді. Мухтарли тоді ж заявив, що його викрали невідомі, а на кордоні між Грузією й Азербайджаном, куди його привезли, йому запхнули в кишеню 10 тисяч євро.

Правозахисні організації і уряди західних країн засуджували справу Мухтарли як елемент тривалих зусиль влади Азербайджану з метою придушити інакодумство і покарати тих, хто ставить під сумнів дії влади чи намагається викрити корупцію. Вони закликали Баку звільнити журналіста.

Ільгам Алієв, який керує Азербайджаном із 2003 року, замінивши на посаді президента свого батька, нині вже небіжчика Гейдара Алієва, відкидає всю критику.

Liked the article?
Help us be even more cool!