ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В аеропорту “Бориспіль” затримали журналіста з Азербайджану

14.10.2017, 14:15
Фото - glavcom.ua

Сьогодні, 14 жовтня, вранці в аеропорту “Бориспіль” був затриманий журналіст з Азербайджану Фікрат Гусейнов, який є співробітником Туран ТВ і газети Азалдиг. Про це виконавчій директорці ІМІ Оксані Романюк повідомили колеги Гусейнова.

“Судячи з усього, Азербайджан оголосив його в розшук через Інтерпол, а Україна затримала згідно процедури. Уточнюємо інформацію. Якщо підтвердиться, що він був в базі Інтерполу, то це буде вже другий випадок, коли репресивні режими використовують Інтерпол з метою тиску на неугодних журналістів”, - написала вона на своїй сторінці у Фейсбук.

Перший випадок, нагадала вона, це узбецький журналіст Нарзулло Охунжонов, який зараз перебуває в СІЗО у Києві.

“Я думаю, що Інтерполу треба якось відповідальніше ставитися до перевірки інформації в своїй базі. Ми будемо говорити з міжнародними організаціями, щоб серйозно підняли це питання перед Інтерполом, який перетворюється на механізм здійснення тиску на журналістів”, - зазначила виконавча директорка ІМІ.

Фікрата Гусейнова (Гусейнлі) затримали в аеропорту “Бориспіль” вже по дорозі з України, тобто на в’їзді у нього проблем не було, повідомив Радіо Свобода координатор проекту “Без кордонів” Максим Буткевич.

Це також підтвердив друг журналіста – азербайджанський активіст Ялчин Гахраманогли. За його словами, Гусейнов приїхав до Києва 7 жовтня, і перед цим кілька разів бував в українській столиці і не мав проблем.

“З’ясувалось, його затримали о 10:40 при проходженні прикордонного контролю на рейс “Київ–Дюссельдорф”. Далі його відправляють в ізолятор тимчасового утримання в Переяслав-Хмельницький, протягом трьох днів буде вирішуватися питання щодо його тимчасовий арешт на 40 днів, це очікується на початку наступного тижня”, – зазначив активіст, який зустрівся з Гусейнлі у відділенні поліції в аеропорту “Бориспіль”.

У Держприкордонслужбі підтвердили цю інформацію і зазначили, що передали його до Нацполіції. Причиною затримання вони називають те, що Гусейнов перебуває у базі розшукуваних осіб Інтерполу. Щодо того, відбулося затримання під час перетину кордону з чи до України, прикордонники поки що не коментували.

Фікрет Гусейов покинув Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і жорстоко побили. Викрадачів не знайдено.

Як повідомляють колеги журналіста, Фікрат Гусейнов вже отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом “Туран”, що транслюється з-за кордону.

Як повідомляв ІМІ, 20 вересня в аеропорту “Київ” (колишня назва “Жуляни”) був затриманий громадянин Узбекистану, журналіст Нарзулло Охунжонов разом із дружиною та п’ятьма неповнолітніми дітьми.

25 вересня Солом’янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту на 40 діб узбецькому журналістові Нарзулло Охунжонову, який 20 вересня попросив політичного притулку в Україні.

Україна затримала Охунжонова за міжнародним ордером на арешт 20 вересня, коли він з сім’єю прибув до України з Туреччини. Узбекистан подав міжнародний ордер на Охунжонова за звинуваченням у шахрайстві.

До рішення суду  Охунжонов перебував в ізоляторі тимчасового утримання в Києві. Зараз його перевели у СІЗО Києва і Київської області.

За інформацією Комітету із захисту журналістів, Охунжонов у своїх матеріалах критикував “авторитарну владу Узбекистану”, його статті публікуються в різних інтернет-виданнях, включаючи BBC.

Перед тим, як втекти до Туреччини в 2013 році, Охунжонов очолював відділ політики та освіти на радіостанції державної Узбецької телерадіокампанії. Через погіршення ситуації в сфері свободи преси під час невдалої спроби перевороту у 2016 році Охунджонов вирішив покинути Туреччину.

9 жовтня в Апеляційному суді м.Києва не відбувся призначений розгляд скарги на тримання під вартою Нарзулло Охунжонова. Засідання перенесено на 19 жовтня.

Liked the article?
Help us be even more cool!