ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Укрінформ" заявляє про затримання у Москві свого кореспондента Романа Сущенка

03.10.2016, 10:45

Українське національне агентство “Укрінформ” заявляє про неправомірне затримання у Москві (Росія) власного кореспондента агентства у Франції Романа Сущенка за звинуваченням “у шпигунстві”. Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті агентства.

Сущенка затримали 30 вересня.

“Укрінформ глибоко обурений затриманням у Москві в п'ятницю, 30 вересня, нашого власного кореспондента Романа Сущенка і появою в російських ЗМІ інформації щодо звинувачень його у “шпигунстві”. Укрінформ вважає затримання Сущенка, який працює в нашому агентстві з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року, спланованою провокацією”, - йдеться у заяві.

Агентство наголошує, що Роман Сущенко на момент затримання перебував у відпустці і прибув до Москви в приватних цілях.

“Він був затриманий в Москві в день прибуття і, в порушення всіх міжнародних правил, про його затримання російська сторона не повідомила нікому - ні дружині, ні в дипломатичні установи, ні за місцем роботи. Про затримання Романа його дружина Анжела Сущенко, яка залишається у Франції, дізналася лише зранку в неділю, 2 жовтня, зателефонувавши родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв'язок. При цьому його родичі говорили вкрай обережно, натяками, уникаючи навіть слова “затримали”, - йдеться у заяві.

Відразу ж після того Анжела Сущенко зателефонувала на “гарячу лінію” Посольства України в РФ, а потім направила Посольству офіційну заяву про зникнення чоловіка.

Однак, на ніч понеділка, 3 жовтня, Укрінформ і дружина Сущенка не мали ніякої офіційної інформації від російської сторони щодо місця його перебування, його телефон увімкнутий на автовідповідач.

В агентстстві зазначають, що про звинувачення на адресу Романа “в шпигунстві” Укрінформ та його дружина дізналися з повідомлень російських ЗМІ.

Наразі Укрінформ і дружина нашого журналіста Анжела Сущенко уклали угоду з відомим російським адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме Романа Сущенка та вранці вимагатиме зустрічі зі своїм підзахисним. За даними російських ЗМІ, Романа утримують в СІЗО “Лефортово”.

Укрінформ заявляє, що всі звинувачення “в шпигунстві” на адресу Романа Сущенка, журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній з найвпливовіших країн Євросоюзу, яка до того ж є учасницею “нормандського формату”, можуть розцінюватися лише як ще один зухвалий і неправомірний акт з боку РФ щодо українських громадян.

Укрінформ звертається із закликом до журналістської спільноти стати на захист нашого колеги, а також за допомогою до міжнародних правозахисних організацій, дипломатичних установ України та іноземних держав - сприяти у звільненні Романа.

“Открытая Россия” повідомила, що члени Громадської спостережної комісії (ГСК) Москви (Росія) виявили в СІЗО “Лефортово” журналіста агенції “Укрінформ” Романа Сущенка, якого Лефортівський суд Москви заарештував за звинуваченням у “шпигунстві” (стаття 276 КК).

Роман Сущенко повідомив правозахисникам, що під час затримання на нього чинили психологічний тиск, слідчий не дозволив йому зателефонувати додому і повідомити дружині про свій арешт.

Слідство ФСБ надало йому державного адвоката. Роман Сущенко попросив правозахисників зв'язатися з консулом України в Москві. Український консул уже підтвердив їм інформацію про арешт цього журналіста в Росії.

Фото - Укрінформ

Liked the article?
Help us be even more cool!