ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

УДО засекретило інформацію щодо охорони Порошенка на Мальдівах - "Схеми"

22.01.2018, 13:35
Фото - Радіо Свобода

Управління державної охорони засекретило інформацію стосовно того, чи забезпечували його співробітники заходи охорони під час відпочинку Президента України Петра Порошенка на Мальдівських островах з 1 по 8 січня. Про це йдеться у відповіді за підписом начальника УДО Валерія Гелетея на запит програми “Схеми”, повідомляє Радіо Свобода.

Перед публікацією розслідування “Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента” редакція програми звернулася до Управління держохорони з проханням повідомити, чи були відряджені співробітники цього управління з Президентом Порошенком під час відвідин Мальдів, і якщо так, то скільки співробітників було відряджено; чи зустрічали співробітники УДО та транспорт управління Порошенка в аеропорту “Київ” вночі 8 січня та чи має голова держави, відповідно до чинного законодавства, право користуватись приватним літаком або чартером приватної компанії для приватних перельотів.

У відповіді УДО йдеться лише про те, що державна охорона посадових осіб, визначених законом, забезпечується безперервно в місцях їх постійного і тимчасового перебування, однак точних відповідей на запитання не надали.

“Запитувані відомості становлять службову інформацію”, – йдеться у відповіді на запит.

Водночас знімальна група програми “Схеми” 8 січня ввечері зафіксувала, що на приліт Президента в аеропорту “Київ” не чекав звичний кортеж, на перехрестях не чергували поліцейські, а довкола аеропорту не було нацгвардійців. Натомість на територію аеропорту, конспіруючись, час від часу вимикаючи фари, заїхали чотири мінібуси-фольксвагени і “Мерседес”, як пізніше з’ясували журналісти, на так званих “номерах прикриття”.

Як пише видання, із розслідування про відпустку Президента стало відомо про те, що Петро Порошенко відпочивав на Мальдівських островах у п’ятизірковому курортному готелі Chevan Blanc Randheli, що складається лише з розкішних приватних вілл посеред Індійського океану.

Неафішований президентський відпочинок, що тривав з 1 по 8 січня разом з перельотом загалом коштував не менше ніж 500 тисяч доларів, що становить понад 14 мільйонів гривень.

Із достовірних джерел “Схемам” стало відомо, що Петро Порошенко відпочивав на Мальдівських островах у п’ятизірковому курортному готелі Chevan Blanc Randheli, що складається лише з розкішних приватних вілл посеред Індійського океану.

У відповіді на запит програми “Схеми” в Адміністрації Президента зазначили, що це був “короткий відпочинок”: “Цю поїздку він оплатив сам із власного рахунку задекларованих коштів, що буде відображено в його електронній декларації”.

В офісі Порошенка також підкреслили, що всі дані щодо президентської діяльності розміщуються на офіційному сайті, водночас “рішення про те, що інформація про ці поїздки (на Мальдіви, а також до державної резиденції Гута на Івано-Франківщині у грудні минулого року – ред.) буде оприлюднена постфактум, було ухвалено заздалегідь, виходячи з міркувань безпеки”.

Утім, пише видання, в Адміністрації Президента й особисто сам глава держави уникнули відповідей на питання журналістів “Схем” про те, в який спосіб здійснювалася оплата за переліт і проживання, в яку загальну суму обійшовся відпочинок, хто був разом із Президентом на борту літака, а також чи зустрічався Порошенко з кимось з офіційних осіб інших країн, політиками чи бізнесменами під час свого перебування на Мальдівах та чи проходив він паспортний і митний контроль під час вильоту та прильоту.

15 січня “Схеми” надіслали запит Петрові Порошенку, продемонструвавши зібрані редакцією докази президентського вояжу в усіх подробицях. А вже наступного дня Адміністрація Президента для видання “Інтерфакс” визнала факт президентського відпочинку на Мальдівах, щоправда без жодних дат і подробиць.

Liked the article?
Help us be even more cool!