ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“UA:Перший” розпочав в ефірі акцію проти недофінансування

22.09.2017, 10:31
Фото - “UA:Перший”

З 21 вересня телеканал “UA:Перший” (ПАТ “НСТУ”) розпочав в ефірі акцію проти недофінансування суспільного мовника. Щопівгодини глядачі бачитимуть на екрані блакитну заставку, що частково перекриватиме основне зображення. Про це повідомляється на сайті каналу.

“2017 року суспільне мовлення недофінансовано на 25%. 2018 року суспільне мовлення недофінансують на 50% (проект Держбюджету-2018). Ми продовжуємо робити чесні новини. Якщо екран стане повністю синім – ми не зможемо цього робити”, – йдеться в заставці.

Таким чином команда Суспільного хоче привернути увагу до проблеми недофінансування ПАТ “НСТУ” та повідомити своїй аудиторії про критичну ситуацію.

Телеканал нагадує, що у розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить 776 мільйонів 563 тисяч гривень, тоді як Закон України “Про суспільне телебачення і радіомовлення України” гарантує ПАТ “НСТУ” фінансування на рівні 0,2% від бюджету України за попередній, 2017 рік, тобто 1 мільярд 442 мільйони гривень. Правління ПАТ “НСТУ” вважає недофінансування тиском на свободу слова та сприймає це як спосіб ручного керування мовником напередодні виборчої кампанії. Відсутність коштів у компанії може призвести до неможливості оплачувати трансляцію.

Як повідомляв ІМІ, 19 вересня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що питання з недофінансуванням ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” потребує залучення комітету і що понад 700 млн грн замість 1 млрд 535 млн 367 тис. грн, передбачених Законом “Про суспільне телебачення і радіомовлення”, теж немало. 18 вересня правління ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” констатувало небажання влади профінансувати суспільне мовлення і виконати вимоги закону. Ситуацію з недофінансуванням НСТУ сприймає як спосіб ручного керування мовником напередодні виборчої кампанії.

У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить 776 563,1 грн. Це вдвічі менше, ніж того вимагає Закон України “Про Державний бюджет України на 2016 рік”, де йдеться, що бюджет НСТУ має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік.

18 вересня “Українське радіо” заявило, що через недофінансування ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” буде змушене скоротити мовлення по всій Україні, а також у Криму і на Донбасі.

8 вересня експерти Реанімаційного Пакету Реформ та організацій-партнерів, що супроводжують медіа-реформу, закликали Кабінет Міністрів у проекті держбюджету на 2018 рік передбачити фінансування ПАТ “НСТУ” в повному обсязі, гарантованому Законом “Про суспільне телебачення і радіомовлення”, тобто у розмірі 1 млрд 535 млн 367 тис. грн. Окрім мінімально гарантованих законом коштів, передбачити разове додаткове бюджетне фінансування на покриття витрат із обслуговування боргу ПАТ “НСТУ” перед Euronews SA, успадкованого суспільним мовником від колишнього державного телебачення.

Liked the article?
Help us be even more cool!