ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Львові на честь Героя Небесної сотні, журналіста Ігоря Костенка відкрили погруддя

21.02.2018, 11:05
Фото - Галина Терещук, Радіо Свобода

У Львові на подвір’ї Львівського національного університету імені Івана Франка відкрили погруддя на честь Героя Небесної сотні, студента, журналіста 22-річного Ігоря Костенка, повідомляє Радіо Свобода.

Ігор загинув від кулі снайпера, що влучила у серце, на майдані Незалежності в Києві 20 лютого 2014 року. Його тіло знайшов побратим біля Жовтневого палацу.

“О шостій годині ранку ми повернулись на Майдан, бо бракувало людей. Ми укріплювали барикади, практично собою, шукали все, що потрапляло під руки. Ми вийшли поснідати близько 9 ранку. У той час почався рух. Увесь масив людей із Майдану рушив. Ігор побіг, я за ним. Перескочили через барикади, бігли по Інститутській. Лунали заклики, щоб не йти далі моста. Ми тони бруківки перекинули, шини… Я втратив тоді Ігоря з поля зору”, – пригадав друг Героя Небесної сотні Володимир Дітчук. Вони познайомились на Майдані у грудні 2013 року.

Він додав, що уже потім “із відтворення подій” дізнався, що між ними була відстань у 30 метрів.

“Важко мені було пробиратись, було слизько і небезпечно, бо ми були відкриті для снайперів. Бігли вперед до Жовтневого палацу займати позиції. Запах крові, кров, яка стікала вниз. Я дійшов до Жовтневого палацу, допомагав медикам робити пов’язки. Настав момент, щоб віднести тіла. Я побачив черевики, і коли відкинули тканину, це був Ігор. Так його і знайшов”, – розповів Дітчук.

Ігор Костенко навчався на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка. Викладачі і студенти розповіли, що він був уважною людиною, писав статті для енциклопедії.

Оксана Костенко, мама загиблого, також взяла слово. “Я пам’ятаю, як дев’ять років тому я вперше з Ігорем приїхала у Львів і він себе побачив у списках, що пройшов на навчання. Він без роздумів залишив Івано-Франківськ і Тернопіль та вибрав Львів. Він закохався у це місто, його приваблювала архітектура. Я завдяки синові полюбила це місто. Але після тривожної події, я не могла довго приїжджати у Львів, бо не могла зрозуміти, що мій син вже не ходить цими вуличками, що його нема тут. Мені дуже боляче згадувати. Я щиро вдячна – мого сина навічно сюди поселили”, – сказала Костенко.

Погруддя на честь Ігоря Костенка було виготовлене з ініціативи та за гроші, зібрані студентами та викладачами Львівського національного університету імені Івана Франка.

На географічному факультеті університету одна з аудиторій названа іменем Ігоря Костенка.

У період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто людей, найбільше – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати “Небесною сотнею”.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули.

Liked the article?
Help us be even more cool!