ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Брюсселі активісти вимагали від РФ та Білорусі звільнити Сущенка та Шаройка

23.11.2017, 16:00
Фото - Укрінформ

Сьогодні, 23 листопада, у Брюсселі білоруські політичні емігранти напередодні саміту “Східного партнерства” провели акцію проти режимів президентів РФ та Білорусі Володимира Путіна й Олександра Лукашенка та вимагали звільнити ув’язнених українських журналістів Романа Сущенка і Павла Шаройка. Акцію провели у центрі Брюсселя поблизу керівних інституцій ЄС, повідомляє Укрінформ.

“Наш протест не спрямований проти білоруської делегації на саміті “Східного партнерства”. Але ми хочемо вчергове звернути увагу європейських політиків і суспільства на диктаторські агресивні режими, які правлять у Мінську та Москві. Останні події чітко викрили справжнє обличчя режиму Лукашенка, який перебуває у повній залежності від Кремля”, - наголосив організатор маніфестації білоруський політичний біженець у Бельгії Дмитро Піменов.

Він наголосив, що президент Білорусі Лукашенко, який отримав формальне запрошення взяти участь у саміті “Східного партнерства”, може стати “троянським конем Кремля” для Євросоюзу.

Учасники акції окремо наголосили на вимозі до Мінська і Москви звільнити протиправно ув'язнених українських громадян, зокрема журналістів Укрінформу Романа Сущенка і “Українського радіо” Павла Шаройка.Видання нагадує, що президент Білорусі Лукашенко не візьме участь у саміті “Східного партнерства” 24 листопада у Брюсселі.

Як повідомляв ІМІ, 17 листопада голова ПАТ “НСТУ” Зураб Аласанія повідомив про затримання власкора “UA: Українське радіо” в Білорусі, громадянина України Павла Шаройка, якому висунуто обвинувачення у шпигунстві.

20 листопада офіційний представник Комітету держбезпеки Білорусі Дмитро Побяржин заявив, що затриманий в Білорусі український журналіст “Українського радіо” Павло Шаройко зізнався, що є співробітником кадрового апарату розвідки і працює під прикриттям у званні полковника, а також створив агентурну мережу.

20 листопада Головне управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МО) спростувало інформацію КДБ Білорусі щодо причетності затриманого на території Білорусі українського журналіста Павла Шаройка.

20 листопада Білоруський державний телеканал продемонстрував фрагмент відео нібито допиту затриманого в Мінську Павла Шаройка.

21 листопада Національна суспільна телерадіокомпанія України заявила, що не співпрацює зі спецслужбами.

30 вересня 2016 року у Москві (Росія) неправомірно був затриманий власний кореспондент агентства у Франції Роман Сущенко за звинуваченням “у шпигунстві”.

ФСБ РФ його ідентифікує як кадрового співробітника української військової розвідки – полковника, який збирав відомості про діяльність російських Збройних сил. Порушено кримінальну справу за статтею “Шпигунство”.

Роман Сущенко всі звинувачення відкидає. Українська сторона називає звинувачення проти журналіста безпідставними і вимагає негайно його звільнити.

10 листопада Московський міський суд (Росія) відхилив апеляцію адвоката на продовження арешту українського журналіста Романа Сущенка, якого російська влада звинувачує у шпигунстві. Сущенка залишили під вартою до 30 листопада.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!