ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ТСК з питань цензури за рік отримала близько ста скарг від ЗМІ

16.06.2011, 01:21

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань випадків цензури у засобах масової інформації за рік своєї діяльності отримала близько ста скарг від журналістів, профспілок та ЗМІ. Про це зазначається у повідомленні ТСК із посиланням на голову комісії Ірину Геращенко, інформує Телекритика.

Проаналізувавши ці скарги і стан зі свободою слова в Україні загалом, комісія висловила занепокоєння такими тенденціями:

- збільшенням випадків перешкоджання журналістській діяльності, особливо з боку силових структур;

- неможливістю на практиці захистити журналістів, які постраждали під час виконання професійних обов'язків і яким правоохоронні органи і суди по суті відмовляють у відкритті і розгляді справ за фактом перешкоджання журналістської діяльності, Стаття 171 КК України на жаль, майже не застосовується;

- відсутністю прогресу в розслідуванні справи Василя Климентьева;

- непрозорістю діяльності Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення;

 - збільшенням випадків економічного тиску на редакції з боку власників і менеджменту, в першу чергу в комунальних і комерційних медіа, що призводить до конфлікту з колективом;

- невмотивованим звільненням критично налаштованих журналістів під приводом скорочення редакцій;

- повною залежністю комунальної преси від місцевої влади, яка нерідко розглядає редакції як свою власність, намагається втручатися в роботу колективу;

- відсутністю реакції влади на критику з боку медіа.

Ці занепокоєння ТСК виклала у звіті, який вона у п'ятницю, 17 червня представить на засіданні парламенту.

Депутати - представники ТСК від Партії регіонів Володимир Ландік та Володимир Зубанов підтримали звіт із зауваженнями. Вони наголошують, що переважна більшість фактів, викладених у скаргах журналістів та ЗМІ, не була підтверджена. Також представники ПР вважають, що при нинішній владі більш ефективно розслідується справа Гонгадзе, що опозиція має вільний доступ до ЗМІ, а в критичних оцінках ситуації зі свободою слова переважає більше політична складова, а не фактаж.

Натомість представники опозиційних фракцій поділяють позицію впливових міжнародних інститутів і організацій, які висловлюють занепокоєння погіршенням свободи слова в Україні. Депутати від опозиції наголошують, що зростає кількість випадків брутального поводження із журналістами з боку Державної охорони, силових структур, збільшується кількість скарг від регіональних журналістів на тиск з боку місцевої влади. При цьому, підкреслюють народні депутати, всі ці випадки не знаходять належної реакції ні у правоохоронних органів, ані у представників влади.

Члени ТСК за результатами роботи Комісії розробили і 15 червня зареєстрували два нові законопроекти, спрямовані на захист прав журналістів. Зокрема, це проект «Про внесення змін до Закону України "Про інформацію"» (щодо забезпечення належних умов для здійснення журналістами, працівниками засобів масової інформації професійної діяльності) №8666, спрямований на запобігання обмежень журналістської діяльності через осіб, які мають державну охорона. І проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення наглядових повноважень Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення» №8667, що пропонує унеможливити перевірки каналів Нацрадою спільно з органами прокуратури.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!