ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Transparency International закликала українську владу захистити активістів і журналістів

14.11.2017, 10:23
Фото - Радіо Свобода

Міжнародна організація Transparency International закликала владу України захистити громадянське суспільство від насильства, включно з фізичним побиттям, з яким стикаються активісти і журналісти-розслідувачі. Про це йдеться у заяві організації від 13 листопада, повідомляє Радіо Свобода.

“Протягом останніх кількох місяців побили двох антикорупційних активістів з Харкова, які проводять розслідування спільно з Transparency International Україна. Вони вважають, що це було пов’язано з їхньою роботою. Подібні повідомлення надходили і від активістів з Полтави й Одеси, а також від журналістів-розслідувачів з Києва”, – йдеться у заяві.

Зокрема, в організації вказують на напад охоронців Віктора Медведчука на знімальну групу програми “Схеми”.

“Ці постійні переслідування громадянського суспільства і неочікувані, і невиправдані. Громадяни України заплатили високу ціну за можливість позбавити свою державу корупції. Вони вийшли на вулиці, щоб протестувати проти корупції, і багатьох з них вбили. Влада повинна вжити заходів, щоб захистити антикорупційних активістів і підтримати їхню боротьбу проти корупції”, – заявила голова правління Transparency International Делія Феррейра Рубіо.

Як повідомляв ІМІ, ввечері 7 листопада охоронці лідера організації “Український вибір” Віктора Медведчука напали на знімальну групу програми “Схеми” біля VIP-терміналу аеропорту “Київ” поблизу Жулян.

Редакція програми журналістських розслідувань “Схеми” оприлюднила відео нападу. З відео видно, як охоронці підприємця у масках та балаклавах кинулися до знімальної групи і почали застосовувати силу – штовхали, били ліктями, ставили підніжки та кілька разів вибили камеру з рук оператора. Також охоронці засліплювали камеру спеціальним ліхтарем. Усе це відбувалось в публічному місці по вулиці Медова, біля VIP-терміналу.

На відео також зафіксований кортеж Віктора Медведчука, який від’їжджав від терміналу.

За фактом нападу прокуратура Києва почала кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) КК України.

9 листопада редакція програми журналістських розслідувань “Схеми” за годину до виходу в ефір отримала від адвоката Віктора Медведчука лист-погрозу, у якому журналістів застерігають від кримінальної відповідальності у разі видачі розслідування “Чорні чоловічки” про його перельоти в ефір.

У редакції програми розслідувань всі ці звинувачення вважають безпідставними та такими, що мають на меті залякування. Редакція заявляє, що журналісти виконували свою законну професійну діяльність у громадському місці, про що неодноразово повідомляли охороні Медведчука та демонстрували посвідчення.

Liked the article?
Help us be even more cool!