ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Телеканалу "Возрождение" оголосили попередження

20.09.2018, 16:14

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу "Возрождение" за трансляцію проповідей Володимира Мунтяна та інших діячів духовного центру "Возрождение" із сеансами "цілительства" та масового гіпнозу та за порушення рекламного законодавства. Про це пише "Детектор медіа".

Нацрада отримала кілька скарг громадян України Саєнко Г.В., Ханова І.В., всеукраїнської громадської спілки "Всеукраїнські християнські ініціативи" та звернення Служби безпеки України, що цей канал маніпулює свідомістю людей і може загрожувати фізичному та психічному здоров’ю глядачів. Нацрада провела моніторинг контенту мовника і призначила позапланову перевірку. Регулятор виявив, що канал транслював проповіді із сеансами "цілительства" і масового гіпнозу.

Наприклад, у програмі "Недільне служіння" "єпископ" Людмила Громова "цілила" людей: нібито зрощувала кістки, лікувала екзему, анемію, наркозалежність. У програмі "Телекрусейд Молитва за здоров’я" "апостол" Володимир Мунтян нібито знищував "родове прокляття онкології" та зцілював людей. У програмах "Дотик духу" і "Поява духу і сили" теж транслювали проповіді і "зцілення". Разом з процесом "зцілення" канал демонстрував введення людей у масовий гіпноз із втратою свідомості.

Департамент захисту національної державності СБУ надав Нацраді висновок експерта Центру економіко-правових досліджень про те, що такі трансляції можуть розглядатися як маніпулятивний вплив на масову аудиторію за допомогою засобів телебачення.

Нацрада вбачає в цьому контенті порушення частини 4 статті 16 Закону "Про телебачення і радіомовлення", яка забороняє використання в програмах і передачах прихованих вставок, які впливають на підсвідомість.

Також Нацрада під час перевірки зафіксувала ознаки порушення законодавства про рекламу: канал транслював із порушеннями рекламу послуг цілительства та без належного відокремлення рекламу духовного центру "Возрождение".

Представників каналу на засіданні Нацради не було. Вони надіслали регулятору листа, що дізналися про розгляд питання останнього дня із сайту Нацради, а ніяких письмових повідомлень не отримували. При цьому Нацрада заздалегідь надсилала запрошення каналу ще на попереднє засідання, але через відсутність представників одного разу вже перенесла питання. Повторне запрошення доставити знову не вдалося – лист повернувся до Нацради. У Нацраді вважають, що зробили все можливе для запрошення представників каналу на засідання.

У листі керівництво "Возрождения" висловило сумнів в експертному висновку, складеному експертом Центру економіко-правових досліджень. На каналі наголосили, що транслюють події та служіння, які не є забороненими. Також керівництво каналу попросило Нацраду відкласти питання до 15 жовтня, щоб мати можливість провести і надати Нацраді альтернативні експертні висновки щодо контенту каналу.

Liked the article?
Help us be even more cool!