ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд повернув прокурору обвинувальний акт щодо Коцаби

20.02.2018, 16:41

Долинський районний суд в Івано-Франківській області повернув прокурору обвинувальний акт щодо блогера Руслана Коцаби, якого знову звинувачують у держзраді і перешкоджанні діяльності Збройних сил. Про це йдеться в повідомленні Долинського районного суду на його сторінці в Facebook, повідомляє “Детектор медіа”.

“Такого висновку суд дійшов на підставі аналізу самого обвинувального акту, складеного та затвердженого ще у березні 2015 року. Зазначене процесуальне рішення прокурора не відповідає вимогам п. 5 ч. 2 ст. 291 КПК України, оскільки не містить формулювання обвинувачення Коцаби Р.П. відповідно до положень процесуального закону, так як в ньому міститься лише виклад фактичних обставин кримінальних правопорушень, які прокурор вважає встановленими, та правова кваліфікація кримінальних правопорушень. Крім того, даний обвинувальний акт також не містить посилань про те, що Коцаба Р.П. обвинувачується у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень, так як в ньому наявні лише відомості щодо підозри Коцаби Р.П. у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 114-1 КК України”, - йдеться у повідомленні суду.

Прокурор має право після усунення вказаних порушень повторно направити до суду обвинувальний акт.  

Як повідомляв ІМІ, 31 січня 2018 року в Івано-Франківській області 31 січня розпочався новий розгляд справи блогера та журналіста Руслана Коцаби, який був затриманий у 2015 році, а потім виправданий.

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд засудив блогера Руслана Коцабу до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. Суд визнав Коцабу винним у вчиненні злочину, передбаченому ч. 1 статті 114-1 (“Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань”) КК України. Водночас суд визнав Коцабу невинуватим у пред’явленому за ч. 1 статті 111 (“Державна зрада”) ККУ обвинуваченні та виправдав його за цією статтею за відсутністю складу злочину.

1 червня 2017 року Вищий спеціалізований суд задовольнив скаргу прокуратури та скасував виправдувальне рішення стосовно блогера Руслана Коцаби.

14 липня 2016 року Апеляційний суд Івано-Франківській області зняв обвинувачення у перешкоджанні діяльності Збройних сил України з блогера Руслана Коцаби, його звільнили з-під варти у залі суду.

Обвинувачення просило дати Руслану Коцабі 13 років ув’язнення з конфіскацією майна. Сторона захисту просила суд виправдати блогера і звільнити його. Руслан Коцаба вважає, що його справа фальсифікована.

7 лютого 2015 року СБУ затримала Руслана Коцабу в його квартирі після майже шестигодинного обшуку. Йому інкримінували ч. 1 статті 111 (“Державна зрада”) та ч. 1 статті 114-1 (“Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань”) КК України.

17 січня 2015 року Руслан Коцаба записав відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан. Так, Коцаба на відео заявив, що він краще відсидить у в’язниці, ніж буде мобілізований на схід країни.

Незалежна медіа-профспілка України висловила думку, що попри всю неоднозначність діяльності Коцаби притягнення його до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

Правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем сумління й закликала його звільнити.

Liked the article?
Help us be even more cool!