ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд дав адвокату блогера Муравицького два тижні на ознайомлення з матеріалами справи

13.03.2018, 15:02
Фото - zhitomir.info

13 березня Корольовський районний суд Житомира переніс судове засідання у справі блогера Василя Муравицького на 29 березня, щоб дати можливість його адвокату Руслану Берещенку вивчити та ознайомитися з матеріалами кримінального провадження, повідомляє Житомир.info.

“Враховуючи, що на даній стадії судового розгляду захисник Берещенко бажає ознайомитись з матеріалами справи для того, щоб здійснювати відповідний захист обвинуваченого Муравицького, судом буде надана перерва і визначений час до 29.03.2018 до 11.00, щоб ознайомитися з матеріалами кримінального провадження, які знаходяться у прокурора”, - зачитала суддя Корольовського райсуду Житомира Ніна Янчук.

Як нагадує видання, попереднє судове засідання відкладали, тому що одному з трьох адвокатів не відкрили матеріали кримінального провадження. Відтоді минув майже місяць, однак із матеріалами адвокат Руслан Берещенко так і не ознайомився. На засіданні 13 березня захисник пояснив суддям, чому так сталося.

“Я не був не ознайомлений, а мені не було відкрито матеріали справи. Стаття 290 КПК чітко визначає, що матеріали відкриваються у процесі досудового розгляду. На минулому судовому засіданні суд відмовився повертати прокурору обвинувальний акт та переходити на стадію досудового розслідування. Стаття 290 не передбачає розкриття матеріалів під час перерви у судовому засіданні, коли суд переходить до безпосереднього судового розгляду справи. Тому я чекав, яким чином, можливо, якоюсь ухвалою чи іншим чином, як передбачено ст. 290, буде мені запропоновано відкрити матеріали, але я цього не дочекався”, - розповів адвокат Руслан Берещенко.

Натомість прокурор запевнив, що направив адвокату відповідний лист, де вказав, що той має можливість ознайомитися з матеріалами справи, а також особисто дзвонив адвокату.

“19 лютого 2018 року я направив на адресу адвоката Берещенка лист-повідомлення про те, що йому надано доступ до матеріалів кримінального провадження та можливість ознайомитися з даними матеріалами. Крім того, я особисто дзвонив до адвоката Берещенка, повідомляв, що йому відкриті дані матеріали, і узгодити час та дату ознайомлення. Частина 11 ст. 290 чітко вказує, що матеріали можуть бути надані та відкриті стороні на будь-якій стадії у ході судового провадження. Таким чином, це просто пряма маніпуляція юридичними нормами. Я вважаю, що тут необхідно справді надати конкретний строк даній особі на ознайомлення, якщо вона протягом цього строку не ознайомиться, то ми будемо вважати, що вона скористалась своїм правом на ознайомлення і на відкриття матеріалів кримінального провадження”, - сказав прокурор Вадим Левченко.

Після промови прокурора, пише видання, у судовій залі зчинився галас. Адвокати наполягали, що відкривати матеріали кримінального провадження можна лише на стадії досудового розслідування, а не по факту – під час розгляду справи у суді. У іншому випадку, наголосив адвокат Андрій Доманський, докази, які містяться у матеріалах справи, будуть недопустимими.

“Ознайомлення з матеріалами справи - то одне, але допустимість доказів на стадії передачі цих доказів суду є недопустимим, оскільки вони були здобуті з порушенням конституційного права на захист. Отже, їх не можна долучати до справи як допустимий доказ”, - сказав адвокат Андрій Доманський.

Зрештою, суд на місці ухвалив дати адвокату Берещенку можливість ознайомитись з матеріалами кримінального провадження.

Як нагадує видання, 24 листопада 2017 року не вистачило конвоїрів, щоб доставити обвинуваченого у держзраді блогера до суду. А 3 листопада житомирський суд переніс розгляд справи підозрюваного у держзраді Муравицького через відсутність двох адвокатів. А на підготовчому засіданні у Корольовському районному суді Житомира 2 листопада адвокати житомирського блогера просили суддів змінити запобіжний захід – затримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Втім, у задоволенні клопотання захисту судді відмовили, натомість задовольнили клопотання прокурора та продовжили Василю Муравицькому термін тримання під вартою до 60 діб.

20 грудня 2017 року під час засідання було заявлено, що адвокати обвинуваченого звернулись до Верховного Суду України з клопотанням, щоб справу їхнього підзахисного передали до іншого суду, іншої області, але їм відмовили.

Як повідомляв ІМІ, 15 лютого 2018 року Корольовський районний суд Житомира продовжив до 15 квітня термін тримання під вартою журналіста Василя Муравицького, якого підозрюють у державній зраді.

24 жовтня 2017 року Корольовський районний суд Житомира розпочав слухання справи  стосовно Василя Муравицького.

СБУ 1 серпня повідомила про затримання Василя Муравицького, який, за інформацією спецслужби, з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації. Перед цим 1 серпня 2017 року СБУ проводила в Житомирі слідчі дії щодо блогера Василя Муравицького, колишнього місцевого журналіста, який публікував антиукраїнські матеріали та коментував події в Україні для проросійських ЗМІ.

2 серпня 2017 року Корольовський районний суд Житомира взяв під варту Муравицького терміном на два місяці.

25 вересня 2017 року слідчі Управління СБУ в Житомирській області завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно місцевого блогера-журналіста Василя Муравицького, який на замовлення російських кураторів готував та поширював антиукраїнські матеріали, та передали до суду обвинувальний акт для розгляду по суті.

Блогер обвинувачується у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (“Державна зрада”), ч. 2 ст. 110 (“Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”), ч. 2 ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності”) та ч. 1 ст. 258-3 (“Участь в діяльності терористичної організації”) Кримінального кодексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!