ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ заборонила в'їзд двом іспанським журналістам через антиукраїнську діяльність

29.08.2017, 13:08
Фото - El Mundo

Служба безпеки видворила з України та заборонила в’їзд двом іспанським журналістам Антоніо Памплієгу і Мануелю Анхеля Састре через їхню антиукраїнську діяльність. Про це УНІАН повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська.

“Так, це правда, їм (Антоніо Памплієгу і Мануелю Анхеля Састре - ред.) було заборонено в’їзд через їхню антиукраїнську діяльність в публікаціях. Жодних списків ми не вели та не ведемо”, - заявила вона.

Як повідомляло раніше видання El Mundo, Памплієгу і Састре видворили з України 25 серпня після того, як протримали майже 20 годин в аеропорту Києва.

Стверджується, що іспанські журналісти у 2015 році були включені у чорний список громадян, які становлять загрозу нацбезпеці України. Через це на них поширювалася заборона в’їзду до України терміном до 5 років. Після рішучого протесту іспанського уряду Київ зняв санкції з європейських журналістів у травні 2016 року. За словами Памплієги, він надав українським прикордонникам копію відповідного указу, а також інші документи, включно з дозволом працювати в зоні АТО.

“З’ясувалося, що Служба безпеки України включила нас у другий список, разом з іншими 40 іменами. Нас розглядають як загрозу національній безпеці, і нам заборонений в’їзд до України до 2020 року”, - заявив Памплієга.

Як повідомляє “Європейська правда”, Памплієга і Састре - незалежні журналісти, вони стали відомі після того, як провели майже 10 місяців у полоні “Фронту Нусра” в Сирії і були звільнені в травні 2016 року. В Україні вони перебували в грудні 2014 року і висвітлювали події “по обидва боки лінії фронту”.

Водночас деякі журналістські матеріали справді могли викликати занепокоєння СБУ, і журналісти підтверджують своє авторство щодо них. Так, в одному зі своїх останніх дописів в Instagram Антоніо Памплієга нагадує про “бомбардування Первомайська українською армією” у 2014 році. А у дописі від 24 серпня минулого року він наводить дані про унікальну промисловість Донбасу і додає таку цитату співрозмовника, керівника шахти ім. Челюскінців на окупованій частині Донбасу: “Київська влада це добре знає, саме тому намагається покінчити з економікою регіону за допомогою обстрілів. Адже покінчити з шахтами - це означає знищення засобів для існування для тисяч сімей в регіоні і приречення їх на голодну смерть. Війна - це огидна річ”.

У його статті від 2014 року за назвою “В глибинах Донбасу: українська війна затоплює знамениті шахти”, звідки взято цю цитату, відсутня думка української сторони і лише наводиться інформація про те, як українська армія знищує інфраструктуру Донбасу.

Liked the article?
Help us be even more cool!