ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ попереджає про можливість нової масштабної кібератаки

12.10.2017, 12:37

Служба безпеки України попереджає про підготовку нової хвилі масштабної кібератаки на державні структури та приватні компанії. Про це повідомляється на сайті СБУ.

За інформацією спецслужби, цілями зловмисників визначені великі державні та приватні компанії. Основна мета ‒ порушити штатне функціонування інформаційних систем, що може дестабілізувати ситуацію в країні.

Фахівці спецслужби отримали дані, що атака може бути здійснена з використанням оновлень, у тому числі загальнодоступного прикладного програмного забезпечення. Механізм її реалізації буде подібним до кібератаки, проведеної в червні 2017 року.

Для попередження несанкціонованого блокування інформаційних систем СБУ рекомендує зробити наступне: оновити сигнатури антивірусного ПЗ на серверах і робочих станціях; здійснити резервування інформації, що оброблюється на комп’ютерному обладнанні; забезпечити щоденне оновлення системного програмного забезпечення, у т.ч. OS Windows усіх без винятку версій.

Як повідомляв ІМІ, 27 червня українські банки, енергетичні компанії, державні інтернет-ресурси та локальні мережі, українські медіа та інші великі підприємства зазнали масованої хакерської атаки, що розповсюджує вірус Petya.A, який блокує роботу комп'ютерних систем. Вірус Petya зачепив понад 1,5 тисячі юридичних і фізичних осіб в Україні.

Також вірус поширився в Англії, Росії, Індії та інших країнах Європи й Азії.

Вірус Petya.А шифрує дані на комп'ютері та вимагає викуп. Фахівці з комп'ютерної безпеки радять нічого не платити – ніяких ключів після виплати грошей власники уражених комп'ютерів не отримують.

Голова Глобальної програми ООН із кіберзлочинності Ніл Уолш заявив, що слідчі досі не можуть встановити ініціаторів останньої глобальної кібератаки, але стратегія нападників вказує, що не гроші були основним мотивом їхніх дій.

29 червня секретар РНБО Олександр Турчинов під час засідання Національного координаційного центру кібербезпеки заявив, що вірусна атака є частиною гібридної війни, яку Росія веде проти України.

Liked the article?
Help us be even more cool!