ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ направила до суду справу стосовно блогера з Житомира

27.09.2017, 10:39
Фото - СБУ

Слідчі Управління СБУ в Житомирській області завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно місцевого блогера-журналіста Василя Муравицького, який на замовлення російських кураторів готував та поширював антиукраїнські матеріали, та передали 25 вересня до суду обвинувальний акт для розгляду по суті. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Блогер обвинувачується у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (“Державна зрада”), ч. 2 ст. 110 (“Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”), ч. 2 ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності”) та ч. 1 ст. 258-3 (“Участь в діяльності терористичної організації”) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці встановили, що у своїх матеріалах блогер обґрунтовував законність зміни меж території і державного кордону України, “справедливість” анексії Криму Росією, створення терористичних псевдодержавних утворень на сході України, аргументував необхідність незаконного приєднання окремих регіонів нашої держави до інших країн, поширював інформацію щодо збору коштів та матеріального забезпечення так званих “ополченців Донбасу”.

Спецслужба нагадує, що блогер був затриманий у серпні поточного року. Під час санкціонованих обшуків у нього за місцем реєстрації і проживання була вилучена комп’ютерна техніка “з доказами підготовки блогером маніпулятивних публікацій та електронне листування з російськими кураторами, оригінали та копії укладених із державними інформаційними агентствами РФ угод на підготовку замовних антиукраїнських матеріалів”.

Наразі обвинувачений утримується під вартою.

Як зазначає СБУ, під час досудового слідства було проведено майже три десятки лінгвістичних, судово-психологічних і авторознавчих експертиз, результати яких долучені слідчими СБУ до справи як докази.

“Висновками експертів підтверджено наявність у публікаціях блогера прийомів психологічного маніпулювання свідомістю читачів. Підготовлені тексти також містять публічні заклики до вчинення незаконних дій до зміни меж території України, можуть спричинити розпалювання національної ворожнечі всередині країни та сусідніми дружніми державами”, - зазначає спецслужба.

Як повідомляв ІМІ, 1 серпня 2017 року СБУ проводила в Житомирі слідчі дії щодо блогера Василя Муравицького, колишнього місцевого журналіста, який публікував антиукраїнські матеріали та коментував події в Україні для проросійських ЗМІ.

Згодом співробітники СБУ затримали Василя Муравицького. Житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації.

3 серпня за рішенням суду Василя Муравицького було взято під варту терміном на два місяці.

Блогеру інкримінують чотири статті Кримінального кодексу. Зокрема, мова йде про: ч. 2 ст. 110 (“Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”), ч. 1 ст. 111 (“Державна зрада”), ч. 2 ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності”), ч. 1 ст. 258-3 (“Участь в діяльності терористичної організації”).

Liked the article?
Help us be even more cool!