ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" закликають українських прокурорів повернути паспорт Гусейнову

06.04.2018, 14:48

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) закликає українських прокурорів виконати постанову суду і повернути паспорт Фікрету Гусейнлі, нідерландському журналісту азербайджанського походження, і дати йому можливість повернутися до Нідерландів. Про це йдеться у заяві організації від 6 квітня.

“Українська прокуратура повинна негайно виконати рішення суду, повернути Фікрету Гусейнлі його паспорт і дозволити йому поїхати додому в Нідерланди”, - сказав Йоганн Бір, голова офісу RSF у Східній Європі та Центральній Азії.

“Продовження переслідування журналіста в Україні буде свідченням активної співучасті з Азербайджаном”, - заявив Бір.

Як повідомляв ІМІ, 5 квітня Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав українських прокурорів повернути паспорт громадянинові Нідерландів азербайджанського походження Фікрату Гусейнову та виконати рішення суду про те, що журналіст не має бути екстрадований до Азербайджану, а його пересування не має обмежуватися.

3 квітня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова відкрила провадження про порушення прав азербайджанського журналіста та правозахисника Фікрата Гусейнова та попросила Генерального прокурора поінформувати її до 6 квітня про результати перевірки та вжиті заходи реагування.

2 квітня ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва відмовлено у продовженні застосування до Фікрата Гусейнова запобіжного заходу у вигляді особистої поруки для забезпечення його видачі на запит іноземної держави (екстрадиції).

Проте прокурор прокуратури Київської області Остапець С.С., не дочекавшись проголошення зазначеного судового рішення, вчинив незаконні дії – забрав у секретаря судового засідання паспорт громадянина Королівства Нідерландів на ім’я Фікрата Гусейнова та залишив залу судового засідання.

29 березня українські медійні та правозахисні організації звернулися до Генпрокуратури України з вимогою завершити екстрадиційну перевірку Фікрата Гусейнова.

14 березня українські медійні та правозахисні організації звернулися до Генеральної прокуратури України з вимогою терміново завершити екстрадиційну перевіркужурналіста Фікрата Гусейнова і дати йому можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів.

13 березня азербайджанський опозиційний журналіст Фікрат Гусейнов попросивміжнародне співтовариство, США, ЄС та Королівство Нідерландів допомогти залишити Україну.

5 березня Фікрат Гусейнов заявив, що особи в цивільному, які представилися співробітниками української поліції, намагалися викрасти його в Києві на орендованій квартирі. Гусейнову вдалося втекти, вистрибнувши з вікна.

14 жовтня 2017 року вранці в аеропорту “Бориспіль” був затриманий журналіст з Азербайджану Фікрат Гусейнов, який є співробітником “Туран ТВ” і газети “Азалдиг”. У Держприкордонслужбі причиною затримання назвали те, що Гусейнов перебуває у базі розшукуваних осіб Інтерполу. Азербайджан звинувачує його у шахрайстві.

17 жовтня 2017 року Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний західФікрату Гусейнову у вигляді 18 діб арешту. Після апеляційної скарги журналіста на рішення Бориспільського міськрайонного суду, 27 жовтня 2017 року Апеляційний суд Київської області відпустив журналіста на поруки народному депутату Миколі Княжицькому.

30 листопада 2017 року Апеляційний суд Києва переніс розгляд скарги на 20 грудня, у якій прокуратура Київської області хоче скасувати звільнення на поруки Фікрата Гусейнова.

20 грудня 2017 року Апеляційний суд Києва переніс на 16 січня 2018 року розгляд скарги прокуратури Київської області щодо звільнення на поруки азербайджанського журналіста, громадянина Нідерландів Фікрата Гусейнова, заарештованого на вимогу влади Азербайджану.

8 лютого 2018 року Апеляційний суд Києва вшосте переніс слухання скарги прокуратури Київської області, яка домагається затримання журналіста азербайджанського телеканалу “Туран ТВ” Фікрата Гусейнова, який через переслідування на батьківщині вже отримав статус біженця і громадянство Нідерландів. Прокуратура знову не забезпечила судове засідання перекладачем, хоча раніше суд зобов’язав її це зробити. Перекладач не з’являвся на жодну із шести спроб судового слухання.

13 лютого прокуратура Київської області відмовилась від апеляційної скарги стосовно звільнення з-під варти журналіста азербайджанського телеканалу “Туран ТВ” Фікрата Гусейнова, який через переслідування на батьківщині має статус біженця і громадянство Нідерландів. Натомість прокуратура проситиме суд продовжити для журналіста підписку про невиїзд для подальшого проведення екстрадиційної перевірки.

Азербайджан вимагає екстрадиції журналіста Гусейнова, про це йдеться у листі до Генпрокуратури України.

Фікрат Гусейнов в Азербайджані був співробітником опозиційної газети “Азадлиг” (“Свобода” – ред.). У березні 2006 року його побили невідомі в масках у селищі Патамдар Баку, у результаті чого він отримав тяжкі тілесні ушкодження. На початку 2008 року Гусейнов емігрував з Азербайджану. Він отримав статус біженця у Нідерландах, і наразі він громадянин цієї країни.

Liked the article?
Help us be even more cool!