ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представники ГО не пускали журналістку “Власно.інфо” на свою конференцію

09.10.2017, 12:05
Ірина Басенко, фото - Фейсбук Ірина Басенко

7 жовтня у Вінниці представники організацій, наближених до міської ради, не пропускали журналістку видання “Власно.інфо” Ірину Басенко на конференцію громадської організації “Родина Небесної Сотні”. Про це Ірина Басенко повідомила ІМІ.

За словами Басенко, редакція видання не отримала від організаторів запрошень для акредитації на захід. “Ні на редакційну пошту vlasno.info, ні на пошту газети “Правди сила” не приходило жодних запрошень для акредитації на захід. Я дізналась про нього від членів ГО “Родина Небесної Сотні” і прийшла, аби зробити матеріал для газети, репортаж для сайту і зняти відео для програми нашої відеостудії”, - розповіла Басенко.

Відмову журналістці мотивували тим, що вона заздалегідь не отримала акредитації, а також тим, що у залі немає місць. Водночас, зазначає Басенко, доступ до відкритої частини заходу був вільним для інших ЗМІ.

“Підійшовши до столика реєстрації ЗМІ, я побачила, що є список з восьми засобів масової інформації, яких нібито акредитовано. Мені ж відмовили, мотивуючи це тим, що я не акредитувалася заздалегідь. До мене підійшла Леся Найчук, яка не назвала своєї посади, однак, відомо що вона працює в БФ “Подільська громада”, наближеному до міської ради. Разом з нею підійшов її колега Андрій Дручинський. Вона пояснила, що пройти можуть лише ті ЗМІ, яким розіслали попередньо листи, і які у відповідь зателефонували та підтвердили свою участь. Потім до нас підійшов чоловік, якого я раніше бачила під час побиття людей на Сабарові, Віталій Лисий, він керував охороною. Не представився, сказав, що просто “чєловєк” і що мене туди не пропустять. Коли один з учасників зборів спробував мене провести, охорона заступила дорогу: “Нам сказали вас не пускати”. У них не було посвідчень, форми, були лише бейджики з іменами (без прізвищ)”,- розповіла журналістка.

Зрештою Ірині Басенко потрапила до актової зали, де проходив захід, але лише тоді, коли керівництво ГО дало таке розпорядження.

“Та зрештою, прийшло керівництво ГО, яка і проводила захід, і дали розпорядження пустити всіх журналістів. Коли я увійшла до зали, то побачила, що вона зовсім не переповнена, місць половина вільних, тобто те, що там тісно - була брехня. Оскільки ситуацію залагодили, та зважаючи на те, що захід було приурочено пам'яті Небесної Сотні, до правоохоронців я вирішила не звертатись, аби не псувати рідним Небесної Сотні їх захід та враження від Вінниці”, - пояснила ІМІ Ірина Басенко.

Як видно на відео, що виклала Ірина Басенко на своїй сторінці у Фесбук, також відмову журналістці аргументували тим, що це внутрішній захід організації.

Крім того, Ірина Басенко зазначила ІМІ, що свій недопуск на захід пов'язує з тим, що на відкритій частині зборів розглядали резонансне питання встановлення пам'ятника Небесній Сотні на місці погруддя Тарасові Шевченку, встановленого за народні кошти.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що оскільки захід організовувала не державна структура, то законодавство не встановлює вільного доступу для всіх на такі заходи.

“Це питання законодавчо не регулюється й акредитація тут ні до чого, її може встановлювати лише суб’єкт владних повноважень, а не ГО. Оскільки захід організовувала не державна й не комунальна структура, то законодавство не встановлює вільного доступу для всіх на такі заходи. Захід може відбуватися як приватна подія на приватній території й законодавство не забороняє приватним структурам, а ГО в даному контексті - приватна структура, на свій розсуд визначати, кого допускати на свої заходи, а кого ні”, - прокоментував юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!