ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Посли країн G7 закликають видалити з сайту "Миротворця" дані журналістів

02.06.2016, 13:42

Посли країн G7 закликають тих, хто відповідальний за сайт “Миротворець”, видалити персональні дані та утримуватися від провокаційних характеристик. Також посли закликають українську владу забезпечити захист свободи засобів масової інформації в Україні. Про це йдеться у заяві послів країн G7.

“Посли G7 глибоко занепокоєні останніми істотними розкриттями персональних даних журналістів веб-сайтом “Миротворець”. Це протирічить духу і букві українського законодавства, яке чітко визначає, що персональні дані можуть бути публічно оприлюднені у випадку індивідуальної згоди. Це також протирічить міжнародним зобов’язанням України. Ми беремо до уваги розслідування, розпочаті Урядом України з цього приводу, та сподіваємось, що громадськість отримує доступ до їхніх результатів”, - йдеться у заяві.

Посли наголошують, що характеристика всіх перерахованих у списку журналістів як “колабораціоністів з терористами” загрожує їхній власній безпеці та українській свободі засобів масової інформації, яка завойована дорогою ціною.

“Журналісти повинні мати можливість виконувати свою роботу без погроз, утисків та залякування. Це життєво важливо та в українських інтересах, щоб журналісти мали можливість повідомляти про події на Донбасі та будь-де в іншому місці”, - йдеться у заяві.

Посли країн G7 зауважують, що особливо занепокоєні через погрози, які були зроблені в результаті опублікованої “Миротворцем” інформації. “Міністр внутрішніх справ заявив, що він буде вживати заходів у випадку погроз. Ми вітаємо цей крок і закликаємо українську владу забезпечити захист свободи засобів масової інформації в Україні”, - йдеться у заяві.

Як повідомляв ІМІ, сайт Миротворець” тричі оприлюднював списки журналістів з їхніми даними. Вперше “Миротворець” оприлюднив список із понад 4 тисяч особистих даних журналістів, які отримували так звану “акредитацію” в збройному угрупованні “ДНР”, 7 травня. 20 травня “Миротворець” вдруге оприлюднив оновлений список журналістів, які отримали “акредитацію” в угрупованні “ДНР”.

24 травня сайт центру “Миротворець” опублікував черговий список із прізвищами 293 іноземних журналістів, акредитованих в так званій “ДНР”.

Факт опублікування викликав широкий резонанс не лише в Україні, а і закордоном. Журналісти українських та закордонних ЗМІ, а також представники українських та міжнародних медіа-організацій звернулися до сайту “Миротворець” з вимогою негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані журналістів, які отримали в самоназваних “ДНР/ЛНР” “акредитацію”. Та закликали владу порушити кримінальне провадження за фактом порушення Закону України про захист персональних даних, здійснення тиску та погроз журналістам, які зазначені у списку.

11 травня прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом публікації на сайті “Миротворець” персональних даних журналістів.

11 травня український журналіст-фрілансер Роман Степанович заявив про погрози від невідомих, які почали надходити після оприлюднення сайтом “Миротворець” списку з даними журналістів, які отримали “акредитацію” “ДНР”.

2 червня Слідче управління Головного управління Національної поліції у місті Києві закликало представників ЗМІ, чиї прізвища та контактні дані були оприлюднені сайтом “Миротворець”, та які внаслідок цього зазнали чи зазнають перешкоджання їх законній професійній діяльності, звернутися до слідчого управління ГУНП у місті Києві для дачі свідчень у якості свідків із приводу зазначених фактів.

Liked the article?
Help us be even more cool!