ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція готує Шабуніну підозру про побиття, йому загрожує до 5 років ув’язнення

15.08.2017, 16:01
Фото ICTV

Національна поліція готує підозру голові правління Центру протидії корупції (ЦПК) Віталію Шабуніну, якому інкримінують ч.2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста). Підозру мають вручити 16 серпня в Дніпровському відділку Нацполіції міста Києва. Про це ЦПК повідомив слідчий, який розслідував справу, йдеться на сайті громадської організації ЦПК.

Завтра ж суд обиратиме запобіжний захід для Шабуніна – особисте зобов’язання або арешт.

У ЦПК називають цю справу проти Шабуніна “політичним замовленням, яке має на меті знешкодити громадського діяча та антикорупційного активіста”.

Шабуніну інкримінують ч. 2 ст. 345-1 – “погроза або насильство щодо журналіста”, а саме: “умисне заподіяння журналісту […] середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності”.

В організації зазначають, що Шабуніну загрожує обмеженням або позбавленням волі на строк до 5-ти років за побиття псевдожурналіста Всеволода Філімоненко, який декілька місяців поспіль переслідував команду громадської організації “Центр протидії корупції”.

За інформацією ЦПК, на врученні підозри наполягають прокурори, зокрема, процесуальний керівник у справі – Руснак Дмитро Олегович. Згідно з його електронною декларацією, ще у 2016 році він працював звичайним прокурором Сторожинецької місцевої прокуратури у Чернівецькій області.

“Слідством так і не з’ясовано дві ключові речі: чому раптом слідчі вважають провокатора – журналістом, і, власне, звідки взялася “середня тяжкість” ушкоджень”, – пояснила юристка Центру протидії корупції Олена Щербан.

За словами Щербан, після удару Шабуніна Філімоненко сам викликав собі швидку і відмовився від госпіталізації та допомоги лікарів. Журналісти зафіксували цю відмову на відео і самі були її свідками. “Декілька годин поспіль після удару у псевдожурналіста не було жодних ознак “тяжких ушкоджень”. Вони з’явилися пізніше – коли Філімоненко разом зі своїми поплічниками поїхав з місця подій”, - зазначає організація.

У ЦПК вважають, що Філімоненка побили його ж спільники для того, щоб отримати іншу ступінь тяжкості, за яку передбачена більш серйозна відповідальність – 5 років тюрми.

Окрім того, зазначає організація, Філімоненко самостійно не надав слідству медичні документи. Слідчим довелося отримувати їх через суд. З ухвал суду випливає, що Філімоненко навіть одного дня не перебував на стаціонарному лікуванні в Київській міській лікарні швидкої допомоги, куди мав би бути доставлений за законом, а 21 день “лікувався” в Київській міській клінічній лікарні №12, звідки постійно постив відео. “Такий період перебування в стаціонарі потрібний саме для того, щоб лікарі кваліфікували отримані ушкодження як “тяжкі”. Після “лікування” Філімоненко втік з країни за кордон з метою ухилення від кримінальної відповідальності, про що публічно повідомив на своїй сторінці у Фейсбук”, – додала юристка Олена Щербан.

В організації зауважують, що інші справи про напади та побиття журналістів правоохоронці розслідують безрезультативно. “Лише одиниці справ доходять до суду. Зокрема, після Революції гідності за статтею 345-1, що інкримінується Шабуніну, було винесено лише 3 вироки. У двох випадках це – угода про примирення, а в третьому обвинуваченого взагалі звільнено від відбування покарання з іспитовим строком”, - зазначили в ЦПК.

Нагадаємо, 8 червня у Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу “Голос народу” Всеволодом Філімоненком.

У мережі є відео, на якому Філімоненко ставить питання, а у відповідь Шабунін б'є його. Філімоненко стверджує, що отримав від Шабуніна за питання про те, чому він не воює в АТО. Шабунін стверджує, що вдарив відеоблогера за те, що він довів до сліз колегу Шабуніна по ЦПК Олександру Устинову.

Після того, як Шабунін вийшов з військкомату, стався ще один напад: тепер уже Філімоненко облив з балончика Шабуніна, а також інших журналістів, які стояли поруч з ним. Відео того, як Філімоненко це робить, а також тікає від Шабуніна, також викладено на YouTube-каналі Центру інформації про права людини. І Філімоненко, і Шабунін викликали швидку і поліцію, повідомляє “Детектор медіа”.

Liked the article?
Help us be even more cool!