ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Після заяви редакторів Герман зацікавилась, що Матвійчук виробляє в Одесі зі свободою слова

22.02.2012, 04:17
Сьогодні радник Президента України Ганна Герман особисто телефонувала до керівництва Одеської області, щоб з’ясувати причини виникнення звернення одеських редакторів до міжнародного співтовариства з приводу утисків свободи слова.

Про це стало відомо ІМІ з конфіденційних джерел.

Нагадаємо, що вчора звернення до міжнародного співтовариства, підписане редакторами незалежних одеських ЗМІ Сергієм Братчуком (телеканал «Нова Одеса»), Іваном Мельником (газета «Чорноморські новини»), Ігорем Столяровим (інтернет-газета «Взгляд из Одессы») і Ольгою Кологревою (газета «Юг») було поширено серед іноземних дипломатів, столичних журналістів та інших учасників святкових зборів в Києві, присвячених річниці незалежності Республіки Естонія.

У зверненні, зокрема, сказано, що «судові процеси, виклики до слідчого, погрози, взяття штурмом приміщень, тиск на рідних – це реалії, з якими дедалі частіше зіштовхуються працівники непідконтрольних владі засобів масової інформації та незалежні журналісти Одеської області».

Як повідомила ІМІ заступник редактора єдиної україномовної обласної газети «Чорноморські новини» Ольга Сіра, у грудні 2011 року колективи газет «Чорноморські новини» та незалежної газети «Юг» отримали листи за підписом директора «Видавництва «Чорномор’я» (комунального підприємства обласної ради) з погрозою про виселення редакцій з приміщень, які вони займають на законних підставах. І вже через два місяці редакції газет, що працюють у будівлі видавництва (а це з десяток колективів), постали перед загрозою припинення роботи через створені «стараннями» того ж таки КП «Видавництво «Чорномор’я» неприйнятних для праці умов – було виведено з ладу систему опалення, припинено подачу води, паралізовано роботу санвузлів.

«Суть ще одних справ – тарифи на комунальні послуги, які вирішило з редакцій стягнути видавництво. Тарифи введені в дію внутрішнім розпорядженням керівництва без жодних переговорів і укладання договорів з редакціями, й тепер через суд намагаються стягнути що редакції винні гроші за обслуговування, якого нема, наших же приміщень. Вже не хочу згадувати про тиждень «холодомору», коли у кабінетах було 2-4 градуси морозу», - рорзповіла Ольга Сіра.

«Зараз у господарському суді Одеської області слухається п’ять справ між КП «Видавництво «Чорномор’я» та редакціями газет «Вечерняя Одесса», «Юг» і «Чорноморські новини» (третя сторона – Одеська обласна рада). Судова тяганина негативно позначається на атмосфері у колективах названих газет, відволікає від виконання прямих журналістських обов’язків, породжує невпевненість у завтрашньому дні», - повідомляється у зверненні.

Одеські журналісти обурються неправомірними діями влади щодо утисків непідконтрольних Партії регіонів місцевих видань.

Наприклад, приміщення, в якому працює опозиційний телеканал «Новая Одесса», нещодавно штурмували спецпідрозділи, і хоч, як потім пояснили правоохоронці, спецопереція була спрямована начебто не проти журналістів, а проти власника приміщення, робота каналу була заблокована на кілька годин, а люди пережили величезний стрес.

За інформування читачів про те, що в місті біг-борди Президента України невідомі забризкали фарбою, та вміщення фотографій цих біг-бордів, журналіста Інтернет-газети «Погляд з Одеси» викликали на допит до слідчого.

На кілька днів телекомпанії «Круг» було заблоковано вихід в ефір, тому що телекомпанія оприлюднила декларацію про доходи міського голови.

У Комінтернівському, Роздільнянському, Овідіопольському та інших районах області були або змінені редактори газет, або, де цього зробити не вдалося, ліквідовані попередні видання, і натомість створені нові, що прислужують владі. Буквально упродовж лютого тривожні сигнали надійшли від колег з Ананьївського та Котовського районів, де незалежні журналісти зазнають тиску (в тому числі опосередковано, через їхніх рідних) та всіляких перешкоджань у роботі – їх не пускають на засідання органів місцевої влади та самоврядування, не надають документів, відмовляють у порушенні справ щодо перешкоджання у професійній діяльності.

«Таким чином, на Одещині ведеться тотальний наступ на свободу слова, а в суспільстві сіється страх: «краще промовчати, покірно змиритися, бо якщо захищатиму свої права, завтра і до мене прийдуть «хлопці у масках» або, в кращому разі, вручать повістку до суду». Просимо Вас звернути увагу на ситуацію, що склалася зі свободою слова на Одещині, донести цю інформацію до широкої міжнародної громадськості та врахувати її у спілкуванні з українською владою, яка, запевняючи, що забезпечує свободу слова, насправді всілякими способами намагається взяти під контроль усі ЗМІ, а ті, що не вдається взяти під контроль – знищити», - наголошують одеські журналісти.

З приводу утисків свободи слова в Одесі та Одеській області ІМІ буде інформувати міжнародні журналістські та правозахисні організації. 
 
ІМІ
Liked the article?
Help us be even more cool!