ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Під час арабської весни збільшилась кількість загиблих журналістів

12.01.2012, 05:21
У 2011 році Міжнародний інститут безпеки журналістів зафіксував 124 випадки загиблих журналістів у 40 країнах світу.

Максимальною кількість жертв була у 2009 році, в якому загинуло 133 журналісти,  із них  32 тільки на Філіппінах.

Повстання, що потрясли Близький Схід, спричинили вражаюче збільшення вбивств. Висвітлення конфлікту і політичних заворушень в так званих країнах арабської весни - Лівії, Ємені, Сирії, Єгипті, Тунісі та Бахрейні виявилося смертельним для 23 журналістів та інших співробітників ЗМІ.

10 журналістів загинули в Лівії, яку визнано четвертою  за небезпечністю країною в світі в 2011 році, і сім у Ємені.

"Число загиблих нагадує нам про великий ризик, на який ідуть так багато журналістів, щоб донести світло правди на темні куточки нашого світу",- сказав директор Міжнародного інституту безпеки журналістів Родні Піндер.
Першою жертвою арабської весни став французький фотограф Лукас Мербрук Долега, який помер 17 січня, загинувши від дії сльозоточивого газу під час висвітлення демонстрації в Тунісі.

18 березня, в Ємені, на площі Змін, снайпери відкрили безладний вогонь по натовпу, що  забрало життя таких журналістів, як Мухаммед Яхья Аль-Maлaвia і Джамал Аль-Шарабі

Гоніння на ЗМІ та активістів, що виступають як громадські журналісти в арабському світі, спричинили низку точкових ударів. 27 жовтня бойовики напали на єменський телеканал Аль Ємен Саїда, убивши одного працівника Фуада Абд ель-Джаббара та поранивши іншого. Канал зазнавав нападу і раніше.

20 листопада, був знайдений мертвим сирійський оператор Ферцат Джарбан (Ferzat Jarban) Останній раз його бачили, коли його арештовували місцеві сили безпеки.

Арабська весна спричинила появу електронної пошти-форуму Міжнародного інституту безпеки журналістів, який був створений на початку 2011 року для медіа-організацій, які є членами МІБЖ у всьому світі, щоб ділитися конфіденційною інформацію заради безпеки для робочих груп на місцях. Форум, який покликаний служити координаційним центром для всіх новинних екіпажів, на даний момент, включає більше 60 редакторів, керівників з  безпеки та понад 20 медіа-організацій з близько десяти країн.

За межами арабського світу, випадки вбивства журналістів за спробу розкрити злочини та викрити корупцію в їхніх власних країнах, залишалися головною причиною смерті - 74 вбивства за 2011 рік.

Пакистан, Мексика та Ірак були в цьому сенсі найбільш кривавими країнами, 11 смертей в кожній країні.

Мексика є однією з найбільш небезпечних країн у світі, в якій прокотилась хвиля жорстоких вбивств репортерів, що висвітлюють діяльність наркодилерів.
Гондурас, який теж страждає від наркотичних воєн, став п'ятою  за небезпечністю країною -  8 загиблих журналістів.

Філіппіни знаходяться на 7 місці смертоносного списку, з 6-ма вбивствами, в той час, коли Бразилія та Індія знаходяться на 8-9-ому, в яких зафіксовано по 5 смертей у кожній. На 10-ій сходинці  у цьому рейтингу  - Сомалі, тут 4 загиблих.
Аварії під час поїздки на роботу або під час виконання завдання забрали 15 життів на дорогах і в повітрі.

Більше 1600 журналістів та допоміжного персоналу були вбиті намагаючись виконати свої професійні обов’язки з 1996 року, коли  МІБЖ опублікувала звіт про загиблих журналістів в усьому світ.
Понад 600 працівників засобів масової інформації трагічно загинули з кінця 2006 року, коли Рада Безпеки ООН одноголосно прийняла Резолюцію 1738, вимагаючи більшої безпеки журналістів в зонах конфліктів.

ІМІ

 
Liked the article?
Help us be even more cool!