ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ООН закликає Україну розслідувати діяльність сайту "Миротворець"

13.09.2017, 11:31
Фото - myrotvorets.center

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) рекомендувало Києву негайно провести розслідування діяльності сайту “Миротворець”. Про це йдеться в заключній частині опублікованого 12 вересня звіту про ситуацію з правами людини в Україні, повідомляє УНІАН.

У розділі доповіді, що містить рекомендації українським органам влади, йдеться, що Національній поліції слід “негайно і ефективно розслідувати передбачувані порушення, пов'язані з веб-сайтом “Миротворець”.

Також у доповіді повідомляється, що 7 липня 2017 року Національна поліція відкрила кримінальне провадження проти веб-сайту “Миротворець”, який з серпня 2014 року публікував персональні дані тисяч людей, в тому числі медіа-фахівців та активістів НУО, називаючи їх прихильниками збройних груп і тероризму.

“УВКПЛ вітає цей крок і настійно закликає органи влади провести ефективне розслідування та вжити заходів для видалення персональних даних із сайту”, - йдеться у звіті.

Раніше центр “Миротворець” запустив систему автоматичного розпізнавання осіб, які посягнули на незалежність і територіальну цілісність України.

Як повідомляв ІМІ, у 2016 році сайт “Миротворець” тричі оприлюднював списки журналістів з їхніми даними. Вперше “Миротворець” оприлюднив список із понад 4 тисяч особистих даних журналістів, які отримували так звану “акредитацію” в збройному угрупованні “ДНР”, 7 травня 2016 року. 20 травня 2016 року “Миротворець” вдруге оприлюднив оновлений список журналістів, які отримали “акредитацію” в угрупованні “ДНР”.

24 травня 2016 року сайт центру “Миротворець” опублікував черговий список із прізвищами 293 іноземних журналістів, акредитованих у так званій “ДНР”.

Факт опублікування викликав широкий резонанс не лише в Україні, а й закордоном. Журналісти українських та закордонних ЗМІ, а також представники українських та міжнародних медіа-організацій звернулися до сайту “Миротворець” з вимогою негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані журналістів, які отримали в самоназваних “ДНР/ЛНР” “акредитацію”. Та закликали владу порушити кримінальне провадження за фактом порушення Закону України про захист персональних даних, здійснення тиску та погроз журналістам, які зазначені у списку.

11 травня 2016 року прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом публікації на сайті “Миротворець” персональних даних журналістів.

11 травня 2016 року український журналіст-фрілансер Роман Степанович заявив про погрози від невідомих, які почали надходити після оприлюднення сайтом “Миротворець” списку з даними журналістів, які отримали “акредитацію” “ДНР”.

2 червня 2016 року посли країн G7 закликали тих, хто відповідальний за сайт “Миротворець”, видалити персональні дані та утримуватися від провокаційних характеристик. Також посли закликали українську владу забезпечити захист свободи засобів масової інформації в Україні.

2 червня 2016 року Слідче управління Головного управління Національної поліції у місті Києві закликало представників ЗМІ, чиї прізвища та контактні дані були оприлюднені сайтом “Миротворець” та які внаслідок цього зазнали чи зазнають перешкоджання їхній законній професійній діяльності, звернутися до слідчого управління ГУНП у місті Києві для дачі свідчень у якості свідків із приводу зазначених фактів.

Liked the article?
Help us be even more cool!