ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбудсмен та правозахисники: Законопроект №6688 підриває суть права на свободу вираження поглядів

13.07.2017, 15:21

Уповноважена Верховної Ради з прав людини та керівники Української Гельсінської спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи вважають, що законопроект №6688 щодо досудового блокування в інтернеті зазіхає на права людини та підриває саму суть права на свободу вираження поглядів. Про це йдеться у спільній заяві омбудсмена та керівників правозахисних організацій щодо проекту Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення інформаційної безпеки України” (№ 6688), повідомляє “Детектор медіа”.

У заяві зазначено, що запропоновані законопроектом №6688 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері” положення суперечать статті 34 Конституції України та статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У заяві зауважується, що право на свободу вираження поглядів гарантується Конституцією України (стаття 34) та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (стаття 10).

Забезпечення цього права державою є умовою становлення демократії. Іншими словами – демократія неможлива в державі, у якій органи влади свавільно обмежують вказане право.

Свобода вираження поглядів, зокрема, гарантує суспільству право отримувати інформацію, що становить суспільний інтерес. У свою чергу, ЗМІ мають поширювати таку інформацію та ідеї для реалізації своєї ролі “вартового суспільства”. За усталеною практикою Європейського суду з прав людини функції преси можуть виконувати також й інші суб’єкти: блогери, громадські організації, дослідники тощо.

Законопроектом № 6688 пропонується розширити поняття технологічного тероризму, додавши “та/або спрямовані на порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення, на здійснення впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, об’єднаннями громадян, юридичними особами, або привернення уваги громадськості до певних політичних, релігійних чи інших поглядів винного (терориста)”.

Відповідно, технологічним тероризмом може бути визнана будь-яка дискусія щодо рішень суб’єктів владних повноважень з метою впливу на такі рішення, якщо вона відбувається із використанням мережі Інтернет.

Наголошуємо, що залучення суспільства до процесу прийняття рішень суб’єктами владних повноважень є суттю демократії, яка забезпечується через свободу вираження поглядів.

Враховуючи, що поширення інформації про рішення, дії (бездіяльності) суб’єктів владних повноважень з метою привернення уваги суспільства до подій, які впливають на життя людей та їх добробут, є обов’язком ЗМІ, запропоновані положення законопроекту підривають саму суть права на свободу вираження поглядів, заперечують це право як таке.

Таким чином, запропоновані законопроектом № 6688 положення суперечать статті 34 Конституції України та статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Валерія Лутковська, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінкської спілки з прав людини

Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи

Заява відкрита для підписання.

Нагадаємо, 12 липня народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки й оборони Іван Вінник (“Блок Петра Порошенка”), Дмитро Тимчук (“Народний фронт”) і Тетяна Чорновол (“Народний фронт”) зареєстрували законопроект №6688 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері”, який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України.

Законопроект майже повністю дублює норми законопроекту з аналогічною назвою № 6676, зареєстрованого 10 липня членами Комітету з нацбезпеки й оборони Андрієм Тетеруком (“Народний фронт”) та Іваном Вінником (БПП). Однак законопроекти зареєстровані не як альтернативні, а як окремі, хоча й регулюють ідентичне питання – можливість блокування інтернет-ресурсів і сервісів.

Liked the article?
Help us be even more cool!