ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбудсмен не повністю подивилася фільм про Лук’янівське СІЗО, бо у її комп’ютера мала швидкість

27.04.2012, 04:25
Новообраний Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявляє, що в Україні відсутній національний превентивний механізм проти тортур. Про це вона сказала в інтерв’ю “Українській правді” у відповідь на питання, чи дивилася вона фільм Костянтина Усова про Лук’янівське СІЗО.

“Дивилася в інтернеті, але не повністю, оскільки у мене, на жаль, маленька швидкість комп'ютера. Це системна проблема. В Україні відсутній національний превентивний механізм проти тортур. Ми спробували в свій час створити таку систему, яка існує в Європі, яка називається «Омбудсмен +». До речі, Ніна Іванівна  (Карпачова - ред.) тоді категорично була проти цього і відмовилася займатися цими функціями”, - сказала вона.

Вона додала, що такий орган намагалися створити на законодавчому рівні. “Але кожен раз виявлялося, що він повинен залежати або від виконавчої, або від законодавчої влади. Тоді ми пішли на такий попередній крок і разом з Андрієм Портновим створили комісію при Президенті. Але, як показала практика, простому члену комісії без повноважень, прописаних в законі, дуже важко боротися з чиновниками на місцях і домагатися, наприклад, приходу до слідчого ізолятора”, - сказала Лутковська.

“Я думаю, зараз ми повернемося до ідеї створення системи «Омбудсмен +». По суті, це громадська організація, яка здійснює постійний моніторинг місць несвободи і цим моніторингом створює превенцію порушення прав людини в місцях несвободи”, - зазначила Валерія Лутковська..

Нагадаємо, 2 квітня на телеканалі ТВі у програмі “Знак оклику” вийшов сюжет Костянтина Усова, в якому показано справжній побут в'язнів Лук'янівського СІЗО.

Для цього журналісти ТВі вибудували усередині СІЗО власну "агентурну мережу", щоб мати своїх людей в кожному корпусі СІЗО.

"Кожному з агентів ми передавали мобільні телефони, оснащені відеокамерами. І часточками, по 10-15 секунд, протягом шести місяців - ув'язнені надсилали нам уривки свого життя", - зазначив автор і ведучий програми Костянтин Усов.
Liked the article?
Help us be even more cool!