ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НМПУ вважає небезпечним прецедентом спробу позбавити акредитації Лещенка та Найєма

11.10.2012, 00:56
Незалежна медіа-профспілка України не бачить підстав для позбавлення журналістів “Української правди” Сергія Лещенка і Мустафи Найєма акредитації Верховної Ради (підстави виписані в ч. 7 ст. 26 закону «Про інформацію»). Про це повідомляє прес-служба профспілки.

У спілці зазначають, що звинувачення у систематичному порушенні журналістами умов загального режиму роботи парламенту не мають під собою підстав, оскільки не наведено таких фактів, крім одного. Наведений факт (розгортання плакату із закликом проти закону про наклеп) також неможливо визнати порушенням, вважає НМПУ, оскільки судова практика визнає грубим порушенням випадки, коли дії звинувачених осіб відзначаються особливим цинізмом, зухвалим неприйняттям моральних засад суспільства.

«Висловлення журналістами своєї позиції щодо зухвалої та цинічної спроби народних депутатів парламенту обмежити права громадян на критику у вигляді кримінального покарання за наклеп не порушувало норми моралі і не заважало членам парламенту виконувати свої службові обов'язки», - зазначає НМПУ.

Також профспілка вважає, що у випадку позбавлення акредитації двох журналістів буде створено вкрай небезпечний прецедент: «Фактично буде здійснено розправу над критично налаштованими журналістами. Апарат парламенту покаже суспільству, що він може покарати тих журналістів, які критикують владу, дасть зрозуміти працівникам ЗМІ, що вони мають бути лояльними до влади. Таким чином примусить ЗМІ вдаватися до само цензури».

Медіа-профспілка закликає керівника апарату Верховної Ради В.Зайчука відмовитися від ідеї позбавлення акредитації. «Автор такої пропозиції ризикує опинитися в списку найбільш небезпечних ворогів преси. Не дуже почесна роль для працівника установи, яка покликана забезпечувати плюралізм і свободу висловлювань», - зауважив голова НМПУ Юрій Луканов.

Нагадаємо, Апарат Верховної Ради просить Комітет з питань свободи слова розглянути питання про доцільність пропуску журналістів «Української правди» Сергія Лещенка та Мустафи Найєма на засідання парламенту наступного скликання. Причиною став лист коменданта охорони Ільїна М.О. щодо «інциденту, що стався 2 жовтня - під час засідання Лещенко та Найєм розмістили плакат в ложі преси на балконі сесійної зали».

Звернення Апарату ВР до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова ті інформації щодо вирішення питання про позбавлення Лещенка та Найєма акредитації є нонсенсом, вважає голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Юрій Стець.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!