ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НАЗК роз'яснило, які учасники ГО мають подавати е-декларації

30.03.2018, 09:36

Національне агентство з питань запобігання корупції надало роз'яснення, які учасники антикорупційних громадських організацій мають подавати електронні декларації, а які ні. Про це йдеться в роз'ясненні, яке в четвер затвердило НАЗК на позачерговому засіданні щодо подання е‑декларацій представниками громадськості, повідомляє “Українська правда”.

Згідно з роз’ясненням агентства, вимога подавати е-декларації не стосується осіб, які працюють в антикорупційних об'єднаннях, але безпосередньо не виконують функцій у сфері запобігання і протидії корупції.

Це, наприклад, офіс-менеджери, бухгалтери, прибиральники, постачальники продуктів харчування та канцелярського приладдя.

Водночас зобов'язані подавати електронні декларації особи, які отримують кошти і майно за безпосередню реалізацію в Україні допоміжних проектів у сфері запобігання та протидії корупції.

Причому, зауважують у НАЗК, громадські активісти є суб’єктами декларування лише в разі фактичної боротьби з корупцією, а не просто тому, що така діяльність зазначена в статутних документах організації.

Прикладами такої діяльності є:

- надання експертної допомоги в розробці проектів нормативно-правових актів, підготовці методичних рекомендацій тощо з питань запобігання і протидії корупції;

- безпосереднє здійснення, участь чи експертна підтримка проведення навчальних (просвітницьких) заходів з питань запобігання і протидії корупції;

- вжиття заходів щодо виявлення корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень з метою подальшого інформування спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції;

- збір статистичної інформації, підготовка аналітичних звітів про стан запобігання і протидії корупції;

- підготовка та надання відповідним органам державної влади ініціативних пропозицій щодо удосконалення процесу запобігання і протидії корупції тощо.

Нагадаємо, термін подачі декларацій членами громадських організацій, які борються з корупцією, закінчується 1 квітня. Отже, з початку наступного місяця громадських активістів, які не подали декларації про доходи, можна буде притягати до кримінальної відповідальності.

Як повідомляв ІМІ, 22 березня Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроекти, якими пропонується відтермінувати подання е-декларацій представниками антикорупційних громадських організацій. Голова парламенту Андрій Парубій тричі ставив на голосування внесення проектів №8120 і  №8120-1 до порядку денного, але депутати провалили це.

28 березня Національне агентство з запобігання корупції повідомило, що 29 березня планує прийняти роз’яснення щодо декларування громадськими активістами до 1 квітня.

28 березня комісар ЄС Йоганнес Ган закликав Верховну Раду України повернутися до питання електронних декларацій громадськими активістами і якнайшвидше зняти це зобов’язання.

3 квітня Верховна Рада планує розглянути першим питанням на пленарному засіданні проблему подання е-декларацій представниками громадських антикорупційних організацій, зокрема питання декриміналізації неподання таких декларацій до 1 квітня.

29 березня представники громадських організацій заявили, що звертатимуться до Конституційного суду через е-декларування для активістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!