ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада подала Комітету свободи слова пропозиції про ухвалення жорстких норм щодо захисту дітей

19.10.2017, 11:44

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення подала до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики пропозиції щодо ухвалення нових, жорстких і конкретних законодавчих норм щодо захисту дітей. Про це повідомляється на сайті Нацради.

Такі пропозиції передані у зв’язку зі скаргами на показ телеканалом “Інтер” 9 і 13 жовтня випусків передачі “Стосується кожного”, учасницею яких стала 12-річна мама із Львівщини.

“Національна рада наполягатиме на ухваленні нових, жорстких і конкретних законодавчих норм щодо захисту дітей. До Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики вже подані пропозиції із цього питання, і регуляторний орган проситиме членів Комітету їх врахувати у проекті закону про аудіовізуальні послуги”, - йдеться у повідомленні.

Скарги регулятору щодо передачі надіслали Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська та громадська організація “Детектор медіа”, які вказали на норми законів, що були порушені під час цієї передачі. Скаржники просять Нацраду вжити до “Інтера” заходів, передбачених Законами “Про телебачення і радіомовлення” і “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”.

Нацрада зазначає, що за результатами моніторингу ефіру “Інтера” за 9 і 13 жовтня також звернула увагу на те, що під час передачі “Стосується кожного” була поширена конфіденційна інформація про дитину та розкриті її персональні дані, а також фактично відбувався допит дівчинки.

У регуляторному органі розцінюють факт трансляції цієї передачі як прояв зневаги до моральних цінностей і норм щодо прав людини.

Національна рада зазначає, що на найближчому засіданні розгляне питання про випуск цієї передачі “Інтером” і під час ухвалення рішення врахує звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та скаргу ГО “Детектор медіа”.

Крім того, регулятор зазначає, що при ній діє робоча група, яка звертає увагу медіасередовища на питаннях захисту прав дітей у ЗМІ. До групи увійшли психологи, фахівці з питань захисту прав дітей, юристи, представники Громадської ради при Нацраді, громадськості, медіагруп і телеканалів.

Також, зауважує Нацрада, був напрацьований спільний акт узгодження, який стосується питання залучення до медіавиробництва дітей, що зазнали сексуального насилля, але “Інтер” відмовився його підписувати.

“Під час обговорень неодноразово йшлося про необхідність унеможливлення ідентифікації неповнолітніх. Однак телеканал “Інтер”, представники якого неодноразово були присутні на обговореннях цих важливих для суспільства питань, відмовився підписати саморегулівний акт, і в такий спосіб, а також через обговорюваний ефір демонструє ігнорування і саморегулівних ініціатив, і правових вимог”, - йдеться у повідомленні.

Крім того, регулятор зазначив, що постійно інформує представників індустрії про ухвалення нових міжнародних резолюцій, досліджень та змін до Кодексів мовлення у питаннях щодо захисту дітей від шкідливого контенту медіа. Всі ці документи оприлюднюються на сайті Нацради.

Як повідомляв ІМІ, Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини попросив Національну раду з питань телебачення і радіомовлення провести перевірку телеканалу “Інтер” щодо дотримання законодавства у зв’язку з показом програми “Стосується кожного”, де було порушено права 12-річної дівчинки.

Liked the article?
Help us be even more cool!