ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Волині невідомі відібрали у журналістів "Аверсу" камеру та мобільний (оновлено)

28.02.2018, 10:16
Фото - скриншот з відео "Аверсу"

Телеканал “Аверс” заявляє про перешкоджання та напад невідомих чоловіків на знімальну групу каналу на території ТзОВ “Цунамі” (підприємство з переробки деревини) у місті Рожище (Волинська область) 26 лютого.  У журналістів відібрали камеру та мобільний телефон, викручуючи руки. При цьому камеру було пошкоджено. Про це йдеться у сюжеті каналу.

За інформацією каналу, озброєні чоловіки напали на їхню знімальну групу під час проведення відеозйомки в рамках журналістського розслідування про нелегальну вирубку дуба. Журналісти, йдеться у сюжеті, зафіксували на підприємстві сотні дубів без державного маркування.

“На момент, коли я прийшла, я зайшла в адміністративне приміщення. За мною відразу зачинили двері, як би на замок. Мене не випускали. Оператор вже був без камери, пояснив мені, що його камеру вже побили. Я намагалася відзняти все на телефон. На мене напав один чоловік і почав викручувати руки і забрав телефон”, - розповіла журналістка телеканалу Наталя Поліщук.

Журналісти викликали на місце події поліцію. Працівники поліції, які прибули на місце події, йдеться у сюжеті, відмовилися приймати на місці заяви від знімальної групи.

“Документувати заяву правоохоронці почали лише тоді, коли ми поскаржилися на їхню бездіяльність безпосередньо до начальника ГУ НП у Волинській області Петра Шпиги і коли на місце події прибув слідчий з Головного управління Андрій Литвин”, - йдеться у сюжеті.

У коментарі ІМІ журналістка каналу Наталя Поліщук розповіла обставини інциденту. За її словами, конфлікт розпочався тоді, коли вони почали знімати на території підприємства. Під час інциденту, зазначила вона, було побито камеру та їй викручували руки, проте тілесних ушкоджень в неї немає.

“В рамках розслідування щодо незаконної вирубки дуба ми відвідали кілька пилорам в області. На жодній з них не виникло проблем. Коли ми приїхали на ТЗоВ “Цунамі”, яке знаходиться у місті Рожище, ми порозмовляли з жінкою, котра була на прохідній. Пояснили мету візиту, і вона нас пропустила на підприємство. Вже на подвір’ї ми побачили величезну кількість дубових стовбурів, на яких не було бирок державного зразка. Відповідно, ми увімкнули відеокамеру і розпочали зйомку для того, щоб зафіксувати порушення закону. До нас підійшов чоловік, який не назвався, і почав сваритися та вимагати припинити знімання. Ми виконали вимогу і пішли у бік воріт. Проте вийти з території вдалося лише мені. Оператора ж, який йшов позаду, схопили та затягли в приміщення, що знаходилося на території підприємства”, - розповіла журналістка.

За її словами, вона викликала поліцію і повернулась до будівлі, де знаходився оператор. Вона розповіла, що кілька чоловіків та жінок, що були усередині, “поводилися агресивно, погрожували”. “Оператор мені розповів, що побили відеокамеру та відібрали техніку. Коли ж на місце події прибула поліція, правоохоронці нічого не зробили. При поліцейських у мене відібрали мобільний телефон, при цьому викручували руку. На це теж не було жодної реакції", - сказала Наталя Поліщук. При цьому вона додала, що працівники поліції почали приймати заяву про злочин лише тоді, коли її колеги звернулися безпосередньо до начальника ГУ НП у Волинській області Петра Шпиги, і лише після того, як на місце приїхав слідчий з обласного управління.

У коментарі ІМІ виконуючий обов'язки заступника начальника слідчого управління Головного управління Національної поліції у Волинській області Андрій Литвин повідомив, що за заявами журналістів порушено кримінальне провадження за статтею 171 КК України.

“Надійшла заява від журналіста ТРК “Аверс” та оператора про те, що під час виконання ними своїх обов’язків, зокрема під час проведення журналістського розслідування щодо незаконної порубки лісу на території Волинської області, їм чинили перешкоди в виконанні їхніх обов’язків на території підприємства “Цунамі”.

Зокрема, вилучили незаконно відеокамеру, якою здійснювалась відеофіксація території і того, що там знаходилося. І безпосередньо вилучили картку пам’яті з цієї камери з відзнятим матеріалом”, - зазначив Литвин.

Крім цього, додав він, журналістів змушували покинути територію підприємства. “На територію якраз вони потрапили, їх пропустили на пропускній, а потім, після того як їх попросили пред’явити свої документи, якраз незрозуміла ситуація почалася і вже виник конфлікт”, - сказав Литвин.

Також він зазначив, що під час конфлікту журналістів не били і вони не отримали жодних тілесних ушкоджень.

Крім того, Андрій Литвин повідомив, що розпочато службове розслідування стосовно працівників поліції, які прибули на виклик і відмовились прийняти заяву журналістів.

“За наслідками цього вчора зініційовано питання щодо проведення службового розслідування, і ми надамо об’єктивну оцінку діям працівників поліції, які безпосередньо прибули на виклик”, - сказав він.

ІМІ направив запит з проханням прокоментувати інцидент до підприємства “Цунамі”.

В коментарі "Детектору медіа" у компанії "Цунамі" спростували звинувачення журналістів на свою адресу, повідомивши, що готують документи для звернення до Комісії журналістської етики, позаяк журналісти вторглися без дозволу і відповідних документів на приватну територію, наражалися там, попри попередження, на небезпеку (працював кран) і посягали на комерційну таємницю. У компанії також пообіцяли надати виданню відповідні матеріали, включно з фото і відео.

Liked the article?
Help us be even more cool!