ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Волині прикордонники заборонили журналісту фотозйомку (оновлено)

25.04.2016, 15:42

Сьогодні, 25 квітня, на Волині у сервісній зоні міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення “Устилуг-Зосін” прикордонники заборонили журналістові інтернет-видання “Місто вечірнє” Олексієві Біянову фотофіксацію черги автомобілів. Про це повідомляє представниця ІМІ у Волинській області.

Як розповів Олексій Біянов, він не фотографував ані пост, ані його працівників, лише чергу авто.

“Я знімав не на кордоні, і навіть не на митниці, а в сервісній зоні біля сусіднього села. До мене підійшли чергові у формі ДПС, не представилися, затримали і викликали начальника зміни, який і сказав повидаляти фото, бо тут знімати не можна – режимний об’єкт. Я дуже здивувався, але моїх аргументів ніхто не слухав”, - розповів він представниці ІМІ.

Як стверджує журналіст, зроблені фото він змушений був видалити і його відпустили, давши на перший раз усне попередження.  

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначає, що в українському законодавстві немає такого терміну як “режимний об’єкт”.

“У чинному законодавстві України немає такого терміну як "режимний об'єкт", а тому й аргументування цим терміном правоохоронцями своєї можливості вимагати у журналісти видалити фотознімки є дуже сумнівним. Може бути тільки у обмежених об'єктів встановлений режим охорони/забезпечення безпеки, що застосовується з залученням державної охорони (наприклад, суди, будівлі прокуратури, адміністрація президента). Може бути приватна охорона об'єкта. Можуть мати спеціальну охорону об'єкти підприємств з підвищеною небезпекою, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави (для прикладу, ті ж сховища нафти, тощо)”, - сказав він.

У даному випадку юрист радить звернутися журналісту до прокуратури з заявою про кримінальне правопорушення, передбачене ст. 171 КК України.

“Тому, у даному випадку є доцільним звернутися зі скаргою до безпосереднього керівництва на дії правоохоронців у формі ДПС, що не представилися, а також звернутися до прокуратури з заявою про кримінальне правопорушення, передбачене ст. 171 КК України, для перевірки вчинених дій на предмет перешкоджання журналістові здійснювати його законну професійну діяльність (шляхом вилучення матеріалів у журналіста, незаконною забороною висвітлення окремих тем або впливу у будь-якій формі (примус до видалення фото) на журналіста)”, - прокоментував Ратушний.

Liked the article?
Help us be even more cool!