ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Банковій розбили голову польському журналісту

01.12.2013, 18:25

1 грудня у Києві співробітники спецпідрозділу “Беркут” розбили голову журналісту з Польщі Павлу Пеньонжеку, якому дісталося близько 10 ударів в голову. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на польський TVN24.

«Польського журналіста Павла Пєнянжека було побито в неділю увечері під час сутичок спеціальних відділів міліції «Беркут» з натовпом, котрий напав на Адміністрацію Президента Віктора Януковича в Києві», − повідомляє TVN24.

Міхал Кацевіч з польського журналу ”Newsweek”, котрий був разом з побитим журналістом, сказав TVN24, що його колега показував журналістське посвідчення, але працівники української міліції не відреагували на це.

Також, як повідомляють Українські новини, фотокореспондент агентства Associated Press Сергій Чузавков госпіталізований із травмою голови після зіткнення мітингувальників із міліцією в Києві. Про це агентству повідомив шеф-кореспондент представництва Associated Press Єфрем Лукацький. За його словами, у Чузавкова на голові був захисний шолом, у який потрапила цегла. Після цього фотографа забрала швидка допомога.

Сергій Чузавков: "У мене влучив камінь від демонстрантів. Струсу мозку немає, мене врятував шолом, маю розсічення, наклали шви. З боку правоохоронних органів щодо мене ніяких дій не було. Я не потрапив під роздачу, я встиг залізти на паркан", розповів "Телекритиці".

Також після зіткнень біля Адміністрації Президента травми одержали фотограф інформаційного агентства France Press Сергій Супинський, фотограф Європейського пресс-фотоагентства EPA Сергій Долженко. Як розповів "Телекритиці" Долженко, до нього підійшов «беркутівець» і "тупо почав бити апаратуру, потрапив по пальцях". "Після цього підійшов ще один і стукнув мене по руці, по голові. У порівнянні з іншими колегами, у мене майже немає наслідків від дій «Беркуту», окрім кількох синців. Я так розумію, що вони мали наказ або в них така розвага - вони цілеспрямовано б'ють журналістів. Ті, хто падали й кричали: «Я журналіст!», у відповідь отримували додатковий удар: «А, ти ще й журналіст!", - розповів він.
Звертатись у прокуратуру Долженко не буде: "Це будуть вирвані роки.Взагалі «Беркут» сховався за спинами молодих хлопців-строковиків, які три години тримали на собі удари цегли, дубинок тощо. Як на мене, це не по-чоловічому. Коли на них поїхав бульдозер, то перед ним стали мирні мітингувальники з майдану. Але, як по правді, я дуже пошкодував, що вони його зупинили. Не треба було цього робити з огляду на ті дії, які далі вчинила міліція. В ýрок, з якими вони мають справи, є такий вираз - «зсучитись», ось вони зсучились - у людей від усвідомлення власної безкарності просто поїхав дах. Окрім того, вони всі на одне обличчя, на них не можна подати до суду".

Крім того, постраждав фотограф Анатолій Степанов. Так, фотограф Анатолій Степанов розповідає, що були й такі медійники, які після побиття «Беркутом» отримали допомогу від міліціянтів. Йому перебинтували голову й обробили рани. “Коли «Беркут» збирався піти в атаку, тих людей, які провокували їх, як вітром здуло. Після цього всі почали тікати. Ми побачили непритомного чоловіка на землі, почали його відтягувати, але прибіг «Беркут» і почав бити. Ми намагалися закритись від ударів, щоб нас не повбивали. «Беркут» бив сильно. Також у мене пошкоджений спалах та об'єктив камери.

Але потім підійшли міліціонери й надали мені допомогу: перебинтували голову й обробили рани. Там було багато постраждалих людей, яким надавали допомогу.

Я поки що не вирішив, чи подаватиму заяву, адже міліцію також провокували. У перший ряд поставили молодих людей, над якими знущались 2-3 години поспіль. І вони після цього озвіріли, їх теж можна зрозуміти. Тут винні ті, хто спровокував цю ситуацію, і ті, хто поставив у перші ряди молодих хлопців”, - розповів Телекритиці.

Постраждали також фотограф агентства «Лігабізнесінформ» Олександр Перевозник і фотограф інтернет-видання «Лівий берег» Максим Лєвін.

Нагадаємо, 30 листопада через сутички міліції з мітингувальниками на Майдані Незалежності в Києві постраждав фотокореспондент інформаційного агентства Reuters Гліб Гаранич.

1 грудня журналістка «Українського тижня» Валерія Бурлакова отримала поранення під час сутичок біля Адміністрації президента. Також травмований оператор Euronews.

Інформацію про це розмістила на YouTube Михайлина Скорик. Згідно інформації на Youtube, йому розбили голову під час однієї з атак на правоохоронців на мітингувальників.

Павел розказав на відео, як це було і чим польські правоохоронці відрізняються від українських.

"- Як це відбулося?

- Коли був перший розгін, я там просто стояв. Я сів, бо думав, що буде газ, тож я сів задом до цього. Я побачив, що люди біжать, тому я відвернувся. Подивився, що це Беркут, я підійшов до кіоску, що був близько до мене, бо не було як втекти. Я виставив прес-білет - показав і сказав, що преса. Вони казали: "Ну и что, б..ть". І мене далі били. 

Коли я хотів втекти, вони мене далі били, я не знаю скільки разів, разів з десять.

- Павел, а можеш показати пашпорт?

- Ось

- Чим українська міліція відрізняється від польської?

- Найбільша різниця в тому, що вони, коли є якась небезпека і хочуть атакувати людей, коли демонстранти ведуть себе досить агресивно, то вони кажуть, щоб всі журналісти, депутати і всі інші люди могли розісітися. Тут такого не було, у мене не було можливості, як відійти."

Liked the article?
Help us be even more cool!