ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мукачівська міськрада прийняла положення про акредитацію ЗМІ

02.03.2016, 12:20

Мукачівська міська рада затвердила Положення про порядок акредитації засобів масової інформації при міськраді та її виконавчому комітеті, яке передбачає розширений перелік документів для акредитації та можливість встановлення квотного принципу допуску до місця проведення заходу. Таке рішення за підписом міського голови А.Балоги міськрада ухвалила 11 лютого, повідомляє регіональний кореспондент ІМІ.

Як йдеться у рішенні міськради, положення затверджено “з метою забезпечення прозорості діяльності Мукачівської міської ради та її виконавчого комітету, сприяння журналістам, технічним працівникам засобів масової інформації у виконанні ними своїх професійних обов’язків”.

Так, згідно з пунктом 2 “Правила акредитації представників засобів масової інформації” положення, акредитація може бути річною та тимчасовою (строком до 10 днів).

Заявка на акредитацію подається на ім'я міського голови на офіційному бланку ЗМІ за підписом керівника редакції друкованого ЗМІ (керівника телерадіоорганізації, інформаційного агентства, інтернет-видання) та засвідчується печаткою ЗМІ. Заявка на акредитацію незалежних журналістів та технічних працівників подається ними особисто.

У заявці повинні бути вказані: повна назва ЗМІ, тираж, періодичність, регіон розповсюдження, поштова та електронна адреси редакції, номери телефонів і факсів редакції; прізвище, ім'я, по батькові головного редактора ЗМІ; прізвище, ім’я, по батькові працівників засобу масової інформації (незалежних журналістів та технічних працівників), акредитація яких запитується, їхня належність до творчих або технічних працівників (наприклад, журналіст, оператор, фотокореспондент); поштова адреса (для незалежних журналістів та технічних працівників), номер контактного телефону, електронна адреса особи, акредитація якої запитується; термін запитуваної акредитації.

До заявки додаються: копія свідоцтва про реєстрацію друкованого засобу масової інформації та інформаційного агентства; копія ліцензії на мовлення (для телерадіокомпаній); копія документа, що підтверджує акредитацію в Україні (для іноземного кореспондента); копія документа, що підтверджує професійний фах заявника (диплом про спеціальну освіту або документ, що підтверджує членство у відповідному професійному об’єднанні) або рекомендація професійного об’єднання журналістів (для незалежних журналістів та технічних працівників); 2 фотокартки розміром 3Х4.

У разі неподання окремих документів, йдеться у положенні, Відділ з питань внутрішньої політики повідомляє про це заявника та зупиняє розгляд заяви про акредитацію. Розгляд заяви про акредитацію поновлюється після подання всіх документів.

Також у положенні вказано, що допуск акредитованих осіб на місце проведення заходу розпочинається за 30 хвилин до початку проведення заходу та закінчується за 5 хвилин до початку заходу.

При цьому на місце проведення заходу одночасно може бути допущено не більше двох акредитованих осіб від одного ЗМІ.

У випадку, коли взяти участь в заході висловили бажання Акредитовані особи кількістю, більшою, ніж може бути розміщена у відповідному приміщенні, Відділ може встановити квотний принцип допуску до місця проведення заходу. Квоти допуску мають бути справедливими.

Акредитовані особи зобов’язані, зокрема, не користуватись мобільними телефонами під час проведення заходів, дотримуватися ділового стилю одягу.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко, коментуючи окремі пункти положення, зазначає про незаконно розширений перелік того, що вимагається для акредитації.

“Тут явно незаконно розширений перелік того, що вимагається для отримання акредитації, зокрема ч. 2 ст. 26 ЗУ “Про інформацію” не передбачає подання копій свідоцтв або ліцензій, даних про керівника, про періодичність, регіон випуску. Введення квот більш дискусійне, хоча теж може розлядатися як незаконне”,- зазначив Головенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!