ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Моніторинг ІМІ: у вересні зафіксовано найбільшу кількість порушень свободи слова з початку року – 40 випадків

02.10.2017, 16:10
Фото - bukovyna.tv

У вересні в Україні зафіксовано загалом 40 випадків порушень свободи слова та прав журналістів. Це найбільша кількість порушень зафіксована з початку року (січень – 15, лютий – 21, березень – 16, квітень – 26, травень – 24, червень – 20, липень – 28 , серпень – 23).

З них 18 випадків стосуються застосування фізичної агресії стосовно журналістів. Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

За даними моніторингу ІМІ, найбільшу кількість порушень прав журналістів експерти ІМІ зафіксували у вересні в категорії “перешкоджання законній журналістській діяльності” – 10 випадків. Кількість перешкоджань у порівнянні з серпнем зросла майже вдвічі (серпень – 6 випадків). Зазначена категорія так і залишається лідером з порушень свободи слова з початку 2017 року.

У вересні в трійку основних порушень свободи слова, окрім перешкоджань, також увійшли обмеження доступу до інформації (8 випадків) та погрози і залякування журналістів (5 випадків).

Загалом порушення свободи слова та прав журналістів у вересні ІМІ зафіксував у 16 областях України. Зокрема, лідерами таких порушень цього місяця стали Київ з областю (10 випадків), Волинь (6 випадків), Запоріжжя (4 випадки) та Вінниччина і Полтавщина (по 3 випадки відповідно).

“У вересні, з початком політичного сезону, зросла кількість погроз і залякувань журналістам. Зокрема, цього місяця було зафіксовано 5 випадків тільки психологічного тиску на журналістів”, - заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

За її словами, ІМІ підготувало чергову щомісячну підбірку порушень свободи слова та готує окрему підбірку випадків з початку року, які будуть передані до уваги правоохоронних органів, для того щоб покращити і пришвидшити розслідування “журналістських справ”.

Випадки побиттів у вересні залишилися на тому ж рівні, що у серпні – 3 випадки (серпень – 3). Зокрема, це напад на знімальну групу програми журналістських розслідувань “Схеми” - журналіста Михайла Ткача та оператора Бориса Троценка. У результаті нападу Борис Троценко зазнав струсу мозку та пошкодження руки.

Також ІМІ зафіксував по 4 випадки судових позовів проти ЗМІ та таку ж кількість випадків економічного тиску. Зокрема, це небажання влади профінансувати ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” і виконати вимоги закону.

Крім того, ІМІ зафіксував 2 випадки кібер-атак на скриньки журналісток з Волинської та Рівненської областей. Також експерти ІМІ зафіксували по 1 випадку непрямого, політичного та юридичного тиску, а також один випадок судових позовів від журналістів.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 21 випадок побиттів журналістів, 5 випадків цензури, 64 випадки перешкоджання, 31 – обмеження доступу до інформації та 26 випадків погроз.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ у рубриці “Барометр свободи слова”.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кібер-злочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!