ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Луцька міськрада прийняла новий порядок акредитації журналістів із врахуванням рекомендацій ІМІ

06.11.2017, 14:34
Фото - Зоя Балюк

Виконуючий обов’язки міського голови Луцька Григорій Пустовіт 1 листопада своїм розпорядженням прийняв новий Порядок акредитації журналістів та інших працівників ЗМІ у Луцькій міській раді з урахуванням рекомендацій ІМІ. Про це повідомила представниця ІМІ у Волинській області Мая Голуб.

При оновленні Порядку акредитації журналістів було враховано рекомендації ІМІ, а саме:

  • вилучено вимоги до заяв журналістів та ЗМІ на акредитацію, що не відповідають вимогам законодавства;
  • приведено у відповідність Закону про інформацію питання щодо порядку припинення акредитації у частині строків повідомлення про таке рішення та можливі варіанти його оскарження.

У попередньому варіанті Порядку було зафіксовано додаткові (окрім тих, що визначені законодавством) відомості чи документи, що вимагаються до заяви для отримання акредитації: для журналістів – заява має містити інформацію про належність до творчих чи технічних працівників (п. 5 Порядку); для ЗМІ – заява має містити  інформацію про періодичність випуску, тираж, регіон поширення і так само належність заявлених до акредитації працівників до творчих або технічних (п. 4 Порядку). Також у п. 10 Порядку визначено досить широкий перелік підстав для припинення акредитації (у частині розповсюдження недостовірної інформації та недійсної офіційної інформації), що може провокувати зловживання такими положеннями для умисного припинення акредитації журналістів, а також розширює підстави для припинення акредитації, що визначені законодавством. Не було передбачено порядку оскарження рішення про припинення акредитації та не вказано строку для видачі чи надсилання такого рішення журналістові, працівникові засобу масової інформації – п’ять робочих днів з дня прийняття такого рішення (п. 10 Порядку).

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зауважує, що найважливішим є забезпечення прав та свобод журналістів у процесі висвітлення діяльності органу місцевого самоврядування, зокрема у ключі забезпечення доступу до всіх відкритих заходів журналістів, що не мають акредитації (якщо така буде надалі здійснюватися), у відповідності до вимог чинного законодавства, а також відсутність зловживань щодо припинення акредитації для тих, хто її отримає (якщо така буде здійснюватися органом місцевого самоврядування).

Також медіа-юрист звертає увагу на необхідність доопрацювання п. 10 Положення на предмет підстав для припинення акредитації або (що важливіше) недопущення зловживань на основі буквального застосування визначених підстав у Положенні, а також на важливість забезпечення вільного доступу журналістів та представників медіа до заходів ради незалежно від наявності акредитації, та її використання виключно як інструменту співпраці та кооперації з медіа.

У коментарі представниці ІМІ у Волинській області Маї Голуб начальниця відділу інформаційної роботи Луцької міської ради Зоя Балюк зазначила, що журналісти й далі матимуть вільний доступ без акредитації до сесії та комісій Луцької міської ради.

“Відсутність акредитації не може бути причиною обмеження чи недопуску журналістів відвідувати заходи міської ради. Навпаки, ми відкриті до співпраці і з радістю чекаємо представників ЗМІ як для висвітлення подій, так і для дружнього спілкування”, - повідомила Зоя Балюк.

Як повідомляв ІМІ, 31 жовтня представниця ІМІ зустрілася з начальницею відділу інформаційної роботи Луцької міської ради Зоєю Балюк та секретарем Луцької міської ради Григорієм Пустовітом та передала рекомендації ІМІ щодо дотримання ЗУ “Про інформацію” у регламентах місцевих рад.

З рекомендаціями ІМІ щодо проблемних положень Порядку акредитації журналістів та інших працівників ЗМІ Луцької міської ради можна ознайомитися за посиланням.

5 жовтня 2017 року в Києві ГО “Інститут масової інформації” презентував результати дослідження “Рада дружня до медіа: оцінка стану дотримання ЗУ “Про інформацію” у регламентах місцевих рад”.

У рамках проекту  експерти ІМІ проаналізували регламенти 47 обласних та міських рад на предмет забезпечення прав журналістів та дотримання вимог Закону України “Про інформацію”. Дослідження показало, що із 47 місцевих рад понад третина (17 рад) порушують вимоги чинного законодавства щодо забезпечення прав журналістів. Тому експерти ІМІ розробили рекомендації для усунення проблемних моментів із регламентів цих 17 рад. Представники ІМІ у регіонах проконтролюють втілення в життя запропонованих рекомендацій.

Дослідження “Рада дружня до медіа” реалізоване в рамках проекту ІМІ “Блогери України проти корупції” за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!