ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Киянина засудили умовно за репост у "ВКонтакте" матеріалу з закликом до повалення конституційного ладу

12.10.2017, 15:29
Фото - СБУ

2 жовтня Деснянський районний суд м.Києва засудив до двох років з випробувальним терміном в один рік мешканця столиці, визнавши винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.109 КК України (розповсюдження матеріалів із публічними закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади). Про це свідчить вирок суду, розміщений у Єдиному реєстрі судових рішень.

Суд встановив, що 15 квітня 2014 року обвинувачений, використовуючи свій мобільний телефон марки “Prestigio” шляхом натискання позначки “Поделиться” під відповідним повідомленням на сторінці у соцмережі “Вконтакте” під назвою “Александр Дугин”, опублікованим 15.04.2014 року о 21.08 годині, опублікував на сторінці Інтернет-спільноти “Союз граждан Украины и России”, яка має 15 549 підписників" допис, що містив заклик до повалення конституційного ладу.

Як повідомили виданню Новинарня у прокуратурі міста Києва, засудженим є уродженець міста Києва, 1982 року народження Володимир Головков, має на утриманні дитину.

“Його на підставі статті 75 Кримінального кодексу України звільнили від відбування покарання із випробуванням на один рік. Якщо за цей рік щось скоїть – то сяде точно, і плюс два роки”, – повідомили в прокуратурі міста Києва. Відтак Головкова звільнили з-під варти в залі суду.

У прокуратурі нагадали, що, по суті кримінальної справи №757/45953/17-к, вирок Головкову винесено за один проросійський репост у мережі “Вконтакте” навесні 2014 року. “Це жорсткий вирок за репост у ВК. Таких вироків не багато”, – сказав співрозмовник.

За словами представника обвинувачення, затриманий був адміністратором групи ВК “Союз граждан Украины и России”. Йому оголосили підозру та арештували без можливості застави тільки за репост зі сторінки Олександра Дугіна, російського шовіністичного філософа і публіциста, лідер “Міжнародного євразійського руху”.

Як пише видання, Володимир Головков був також автором сайту “Український вибір”, який просуває ідеї однойменної громадської організації, яку очолює Віктор Медведчук.

Водночас, пише “Детектор медіа”, жодної його публікації зараз на сайті “Українського вибору” немає. Зате збереглося кількість переглядів його публікацій і коментарів до них. Видання звернулося до прес-секретаря “Українського вибору” Олега Бабаніна з проханням пояснити, чому зникли всі публікації Володимира Головкова з сайту організації.

“Володимир Головков публікував у нас на сайті свої тексти на підставі вільної постановки матеріалів - будь-який український громадянин може, якщо він вважає це за потрібне, необхідне і можливе, опублікувати свою думку на сайті “Українського вибору”. Що саме він розміщував у нас - друге питання, але наскільки я знаю, нічого подібного до того, за що його судив український суд, у нас на сайті немає. Що стосується зникнення матеріалів: наш сайт піддався хакерській атаці, і зараз ми займаємося усуненням її наслідків. Мені поки важко перерахувати всіх авторів, які постраждали в результаті атаки”, - сказав він.

Він розповів, що було втручання в адмінку, “ми зараз розбираємося з наслідками. Нами були встановлені факти втручання в авторські статті, внесення змін до новини, статті та коментарі. А також розміщення матеріалів, зміст яких в корені суперечить ідеям руху “Український вибір - право народу”. Зараз ми працюємо над тим, щоб всі публікації, які відповідають українському законодавству і ідеям руху “Український вибір” і потребам наших читачів, були відновлені в повному обсязі”.

Обвинувачений перебував під арештом два місяці - з 3 серпня, коли його затримала Служба безпеки України. “Виконуючи завдання своїх кураторів, т.зв. прес-секретар та активний учасник антиукраїнської сепаратистської організації створив розгалужену мережу веб-ресурсів та спільнот в соціальних мережах, які використовував для закликів до захоплення державної влади, поширення антиукраїнських матеріалів, підтримки військової агресії РФ проти України, просування ідей створення т.зв. “новоросії”. Під час обшуку за місцем проживання зловмисника оперативники спецслужби вилучили комп'ютерну техніку із доказами протиправної діяльності”, - повідомляла СБУ.

За даним фактом було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 109 Кримінального кодексу України.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний, вивчивши рішення суду, зазначив: “Свобода слова не є абсолютним правом, можуть бути випадки обмеження цього права. Зокрема, вона може підлягати обмеженням, які є необхідними в демократичному суспільстві, в інтересах національної безпеки і територіальної цілісності України”.

“У даному випадку обмеження свободи вираження поглядів мало місце з метою недопущення закликів до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, або до захоплення державної влади. Треба звернути уваги ще на те, що сам підсудний виключно співпрацював з правоохоронними органами, визнав себе винним, щиро розкаявся і підтвердив факти, встановлені слідством”, - прокоментував дане рішення суду юрист.

Фото - "Новинарня"
Liked the article?
Help us be even more cool!