ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет захисту журналістів закликав Порошенка захистити ЗМІ від "репресій" СБУ

19.09.2017, 16:16

Міжнародна неурядова організація “Комітет із захисту журналістів” (CPJ) заявляє про стурбованість діями Служби безпеки України, яка “створює значну загрозу свободі преси в Україні”. Про це йдеться в листі організації Президентові України Петрові Порошенку, повідомляє “Українська правда”.

“Принаймні у семи інцидентах, зафіксованих CPJ за останні два місяці, СБУ висувала виданням та журналістам політично мотивовані звинувачення, які є відповіддю на публікації з критикою влади”, - зазначають в організації.

Першим у листі згадується візит співробітників СБУ до редакції “Української правди” 14 вересня, коли співробітник спецслужби зажадав від головної редакторки видалити статтю з критикою української влади.

Також CPJ висловлює обурення з приводу “тиску СБУ” на інтернет-видання “Страна” та медіа-холдинг “Вести”.

Крім того, організація нагадує і про справу житомирського репортера Василя Муравицького, якого з 1 серпня тримають за гратами, звинувачуючи в антидержавних діях. “Якщо доведуть його провину, Муравицькому, який писав про політику, анексію Криму та війну на Донбасі, загрожує до 15 років ув'язнення”, - йдеться в листі.

Також комітет пригадав і закордонних журналістів, яких СБУ видворило з України у серпні за підозрою у пропагандистській діяльності. Йдеться про російських медійників Тамару Нерсесьян і Ганну Курбатову, а також іспанських журналістів - Мануеля Анхель Састре й Антоніо Памплієґу.

У CPJ підкреслили, що влада в Україні розділяє пресу на дружню та ворожу для держави, а така практика стримує розвиток у країні сучасної європейської демократії. СБУ грає важливу роль у національній безпеці України, проте важливо, щоб вона утримувалася від переслідування засобів масової інформації та будь-якого тиску на журналістів через їхню роботу, наголошується в зверненні.

“Ми закликаємо Вас забезпечити, щоб журналісти могли вільно працювати, не боялися репресій і відчували надійний захист своїх професійних дій”, - йдеться у листі на ім’я Президента України.

Liked the article?
Help us be even more cool!