ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет свободи слова закликав політиків не покривати злочини своїх соратників

25.05.2018, 13:29

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики вважає тиском та перешкоджанням діяльності народного депутата позов члена фракції “Опозиційний блок” Василя Німченка до голови комітету Вікторії Сюмар, який надійшов до Окружного адміністративного суду міста Києва 4 квітня. Про це йдеться в заяві, опублікованій 23 травня на сайті комітету.

“Позивач обурився фактом розгляду Комітетом питання щодо розслідування інциденту між охоронцями українського політика Віктора Медведчука та журналістами програми “Схеми” 7 листопада 2017 року. За даним фактом Національною поліцією України було порушене кримінальне провадження за ст. 171 ККУ - “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, в рамках якого одному з охоронців оголошено про підозру та обвинувальний акт стосовно нього скеровано до суду”, - йдеться в заяві.

У комітеті нагадують, що це питання двічі заслуховувалось на його засіданні. Крім того, комітети мають право на отримання, вивчення, дослідження інформації з питань, що належать до предметів їхнього відання (ч. 1 ст. 17 Закону “Про комітети Верховної Ради України”), а також - запрошувати на засідання керівників та посадових осіб держорганів (ст. 48 зазначеного закону).

“Це пряма функція Комітету, і нам незрозуміло, чому це обурило позивача, який просить суд визнати дії голови Комітету Вікторії Сюмар “протиправним втручанням у діяльність органів прокуратури та досудового слідства”. Ми вважаємо даний позов спробою вчинення протиправного втручання та незаконного впливу на весь Комітет, а мета даних дій - перешкодити виконанню його депутатами службових обов'язків”, - йдеться в заяві.

Члени комітету декларують, що і в подальшому стоятимуть на захисті свободи слова як одного з базових принципів демократії. “Закликаємо всіх політиків утриматися від одіозних спроб покривати кримінальні злочини своїх соратників”, - йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 4 квітня народний депутат Василь Німченко подав позов до Окружного адміністративного суду міста Києва до голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар щодо інциденту пов’язаного з журналістами програми “Схеми”.

Позивач просить суд визнати протиправними дії голови комітету щодо втручання у діяльність органів прокуратури, досудового слідства Національної поліції України, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

7 листопада 2017 року охоронці лідера організації “Український вибір” Віктора Медведчука напали на знімальну групу програми “Схеми” біля VIP-терміналу аеропорту “Київ” поблизу Жулян.

За фактом нападу прокуратура Києва почала кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) КК України.

1 лютого 2018 року Київська місцева прокуратура №9 скерувала до суду обвинувальний акт щодо працівника охоронного агентства за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми “Схеми” 7 листопада 2017 року біля VIP-терміналу аеропорту “Київ”. Охоронцю інкримінується 171 стаття Кримінального кодексу України.

7 лютого 2018 року голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що хід розслідування щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів “Схем” викликає занепокоєння.

Liked the article?
Help us be even more cool!