ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет свободи слова рекомендував Раді ухвалити законопроект про покращення доступу до інформації

04.04.2018, 15:06
Фото - news.dtkt.ua

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту прийняти у першому читанні і в цілому законопроект №8139 “Про внесення змін до окремих законів України щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах)”, який має на меті суттєво зменшити судовий збір при поданні позовів щодо реалізації права на доступ до публічної інформації, а також установити нульову ставку авансового внеску за примусове виконання судового рішення у таких справах. Таке рішення комітет ухвалив 4 квітня на своєму засіданні.

Як повідомляв ІМІ, 15 березня у Верховній Раді України зареєстровано законопроект №8139 “Про внесення змін до окремих законів України щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах)”, який має на меті суттєво зменшити судовий збір при поданні позовів щодо реалізації права на доступ до публічної інформації, а також установити нульову ставку авансового внеску за примусове виконання судового рішення у таких справах.

Цим законопроектом передбачаються зміни до законів “Про судовий збір” та “Про виконавче провадження”. Законопроект було розроблено юристами ІМІ спільно з партнерами по коаліції “За зменшення фінансових бар’єрів у справах по доступу до публічної інформації”.

Зазначимо, судовий збір у справах про доступ до публічної інформації становить 1 прожитковий мінімум (1762 грн у 2018 р.) при  поданні позову юридичними особами, та 0,4 прожиткового мінімуму при поданні позову фізичними особами. Авансовий внесок у виконавчому провадженні становить еквівалент двох мінімальних заробітних плат (7446 грн у 2018 р.; зважаючи на те, що боржником у провадженнях з надання доступу до інформації практично завжди виступають юрособи).

Нагадаємо, 126 громадських активістів та журналістів підписали Меморандум про створення коаліції “За зменшення фінансових бар’єрів у справах по доступу до публічної інформації”. Його метою є проведення спільної адвокаційної кампанії за зниження судового збору у справах про доступ до публічної інформації.

Збільшення розміру судового збору стало суттєвим бар’єром для громадських активістів та журналістів, які намагаються відстояти своє право на публічну інформацію в суді. Ще більше ускладнила це завдання висока вартість відкриття виконавчого примусового провадження у справах про доступ, з яким вони стикаються уже після виграшу справи в суді.

На думку підписантів Меморандуму, такі високі фінансові бар’єри фактично блокують можливість для багатьох журналістів та громадських активістів відстоювати право на доступ до публічної інформації в суді.

Коаліція “За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ” двічі надсилала до Верховної Ради проект закону “Про внесення змін до окремих законів щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах)” та пакет супровідних документів – у грудні 2017 року та лютому 2018 року.

Меморандум був підписаний 20 лютого 2017 року Інститутом масової інформації, Центром UA, Інститутом розвитку регіональної преси, Центром демократії та верховенства права, Платформою прав людини, Харківською правозахисною групою, Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Представництвом Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

Долучити свій підпис до Меморандуму можна тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!